Een Engels gezin heeft per ongeluk een zeldzame bij meegebracht uit Turkije in hun bagage. De Britse regering adviseert om de bij onmiddellijk te doden als je ze kan vangen, want ze vormt een bedreiging voor Britse soorten.

video

De zeldzame variëteit ‘osmia avosetta’ wordt beschouwd als een bedreiging voor het Britse ecosysteem, volgens het Departement voor Landbouw, Milieu en Voeding (Defra). Dat schrijft de Britise krant The Telegraph.

De familie Toy is vorige week teruggekeerd uit het district Dalaman, aan de Turkse kust in de Egeïsche provincie Muğla. Sindsdien leeft de bij in en rond hun huis in Bristol, schrijft de krant.

www.telegraph.co.uk

De mensen van Defra hebben de bij daar proberen te vernietigen, maar op een bepaald moment is ze ontsnapt.

Ondanks de waarschuwing van Defra dat de bij een potentiële bedreiging vormt voor inheemse soorten maakt expert Tim Lovett zich geen zorgen. Volgens hem is het hoogst onwaarschijnlijk dat één exemplaar voor problemen zou zorgen, vooral omdat de kans heel klein is dat het beestje zich kan voortplanten.

“De bij zou een levensvatbaar nest moeten kunnen bouwen en beginnen broeden vooraleer ze gevaarlijk wordt. En als er geen soortgenoot in de buurt is, is de kans daarop nihil,” zegt Lovett, voormalig voorzitter van de Vereniging van Britse Imkers, in een interview met de krant.

“Ik vind het een begrijpelijke reactie van Defra, omdat ze zich willen profileren. Maar ik denk dat het eerder een storm in een glas water is,” zegt Lovett.

Ashley Toy (49) en haar dochter Amelia (19) hadden zelf Defra gecontacteerd toen ze de bij opmerkten. De osmia avosetta is een solitaire bij die enkel in Turkije en Iran voorkomt.

Bron: Hürriyet

S.V.R.