Frontex, het agentschap dat de grenzen van de Europese Unie bewaakt, heeft de Griekse kustwacht een onbemand vliegtuigje geschonken. Het toestel moet dienen om de illegale immigratie via de Egeïsche Zee in kaart te brengen.

Sinds 30 juli vliegt het toestel over het Griekse eiland Samos. Het eiland is een aantrekkingspool voor migranten die in het geheim in kleine bootjes Europa proberen te bereiken. Het ligt immers vlak bij het Turkse resort Kuşadası.

Het project zal 28 dagen duren. In die tijd zal het vliegtuigje 24 uur per dag rondjes vliegen. Volgens het Griekse ministerie van Koopvaardij kan het 34 meter lange vliegtuig tot 1000 meter hoog vliegen.

Op 29 juli heeft het ministerie meer uitleg gegeven in een persbericht. Het ‘luchtschip’ is uitgerust met radar en een warmtecamera en stuurt continu real-time informatie over de omgeving door.

Het toestel zal niet alleen helpen om de smokkelroutes voor migranten in kaart te brengen, maar ook de smokkel van verdovende middelen en andere criminele activiteiten.

Griekenland is de eerste EU-lidstaat die een zeppelin inzet voor politiedoeleinden in een maritieme regio. Op die manier kan de transnationale misdaad beter worden aangepakt, staat verder te lezen in het persbericht.

Als het project succes heeft, zullen ook op andere Griekse eilanden dergelijke zeppelins in gebruik genomen worden.

Telkens als een schip in Turkije uitvaart, en zo Griekenland probeert te bereiken, zal de zeppelin dat detecteren. Zo kunnen de Turkse autoriteiten op de hoogte gebracht worden, die dan het schip in kwestie zullen benaderen. Dat zegt Yorgos Kumutsakos, Grieks vice-minister van Migratie, in een interview met de commerciële tv-zender ANT1.

“Er is geen sprake van spionage. Alles zal gebeuren conform het internationaal recht,” zegt de minister nog.

Bron: Hürriyet

S.V.R.