Momenteel wordt in Bulgarije de film “Pocket Hercules: Naim Süleymanoğlu” opgenomen. De film vertelt het levensverhaal van Naim Süleymanoğlu, de Turkse Olympisch kampioen gewichtheffen, die in november 2018 op 50-jarige leeftijd overleed aan leverfalen.

Vanaf zijn kindertijd was het leven van Süleymanoğlu vol mirakels, zegt producer Mustafa Uslu op een persconferentie. “We hebben gebruik gemaakt van het boek dat zijn broer, Muharrem Süleymanoğlu, geschreven heeft: ‘Mijn broer, Pocket Hercules’. Niemand anders kon ons over de kindertijd van Naim Süleymanoğlu vertellen, behalve Muharrem.”

Süleymanoğlu werd geboren in Bulgarije en was maar een meter 47 groot. Hij kreeg de bijnaam ‘Pocket Hercules’. Hij werd drie keer na elkaar Olympisch kampioen: eerst in 1988 in Seoul, dan in 1992 in Barcelona en ten slotte in 1996 in Atlanta.

Daardoor is hij een nationale held geworden in Turkije. Hij wordt er beschouwd als één van de grootste sportpersoonlijkheden in ’s lands geschiedenis.

Volgens regisseur Özer Feyzinoğlu is het heel belangrijk dat de film in Bulgarije opgenomen wordt. “Süleymanoğlu’s levensverhaal heeft ons allen diep geraakt. Op 19-jarige leeftijd nam hij een beslissing waardoor hij zijn eigen leven in gevaar bracht. Hij besloot sport te gaan gebruiken om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen. Die zelfopoffering heeft ons allen emotioneel geraakt. Ik denk dat sterven op 50-jarige leeftijd geen keuze is. Het is bijna het natuurlijke resultaat van een bewust gekozen levenspad. We dragen een grote verantwoordelijkheid. We vertellen het verhaal van een zelfopoffering, niet zomaar een levensverhaal.”

Het scenario werd geschreven door Barış Pirhasan. De acteurs zijn Hayat Van Eck, Yetkin Dikinciler, Gürkan Uygun, Selen Öztürk, Levent Ülgen, Renan Bilek, Barış Kıralioğlu, Bülent Alkış, Kemal Başar, Maria Rumenova Sotirova, Mehmet Esen, Evren Erler, Mustafa Kırantepe, Ugur Güneş en İsmail Hacıoğlu. Op 25 oktober gaat de film in première.

Bron: Hürriyet

S.V.R.