Heb jij ooit iets gedaan dat zo altruïstisch was dat je je eigen leven riskeerde?

Wel, dat is wat een tiener uit Ordu, aan de Zwarte Zee, gedaan heeft. Hij heeft iets gedaan dat waarlijk inspirerend en moedig is; en hij deed het voor een kat die in een put vol aardolie was gevallen.

De 19-jarige Özgür Ege Şire maakte een avondwandeling in een bosrijk gebied in de buurt van Burunucu, in het district Ünye. Plots hoorde hij een vreemd geluid. Hij zag een put en realiseerde zich dat het gedempte geluid daaruit kwam. Plots zag hij het. Een klein zwerfkatje was in het donkere gat gevallen.

Özgür Ege Şire

Şire wist dat hij snel moest zijn om het zieltogende beestje te redden: het was nu of nooit.

Zonder er verder bij na te denken, sprong hij in het gevaarlijke chemische goedje om de hulpeloze kat eruit te halen.

Hij slaagde daar ook in, maar er was één probleem. Hij had de grootste moeite om weer uit de put te geraken, omdat de donkere, stroperige vloeistof zijn hele lijf en gezicht bedekte en hem naar beneden trok.

 

Maar hij had geluk. Een paar boswachters en mensen in de buurt hadden al het rumoer gehoord en waren toegesneld. Ze haalden Şire uit de put en brachten hem meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Blootstelling aan en contact met dergelijke substanties kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden van het goedje kan zelfs fataal aflopen. De tiener, die zwart zag van kop tot teen, werd grondig onderzocht en behandeld door de dokters tot hij goed genoeg werd bevonden om naar huis te gaan.

De jongeman stelt het goed nu, net als de kat.

We interviewden hem toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen. Şire vertelt dat wat hij gedaan heeft geen heldhaftige daad was, maar iets wat ieder mens zou doen.

“Ik hoop dat we alle mensen de liefde voor dieren kunnen bijbrengen,” zegt hij. Volgens hem zou de hele maatschappij er de vruchten van plukken als mensen onbaatzuchtiger zouden zijn.

Bron: Sabah

S.V.R.