Zaterdag werd ons gemeld dat er een aanslag gepleegd is op een Turks restaurant in de Zweedse stad Gothenburg.

De aanslag vond plaats op zaterdag om 2 uur ’s ochtends. De daders gebruikten zelfgemaakte explosieven (IED), zegt uitbater İsmail Yücel in een interview met Anadolu Agency.

Yücel vertelde hoe hij op de hoogte werd gebracht door één van zijn medewerkers, die vlakbij woont. De man had een explosie gehoord en had hem opgebeld.

“Toen we bij het restaurant aankwamen, had de politie de omgeving al afgesloten en was bezig met het onderzoek,” aldus Yücel.

Volgens hem hadden de gemaskerde daders de explosieven zelf gemaakt, volgens een methode die ze van het Internet hadden gehaald. Eerst gooiden ze de ramen van een theater in de buurt in en vervolgens gooiden ze de explosieven naar binnen in het restaurant.

Er zijn geen gewonden gevallen omdat het restaurant gesloten was, maar binnen is er veel materiële schade, zegt Yücel.

In Zweden wonen veel migranten; zowat 15 procent van de bevolking is in het buitenland geboren. Er wonen naar schatting 100.000 Turken in het Scandinavische land.

De laatste tijd gaat het aantal aanslagen tegen moslims in stijgende lijn.

In juni werd een islamofobe aanslag gepleegd op een islamitische gebedsruimte in een ziekenhuis, in dezelfde stad.

In september vorig jaar werd brand gesticht in een moskee in de zuidelijke stad Orebro. De moskee brandde helemaal af. In december werd een zelfgemaakte bom gegooid naar een islamitisch cultureel centrum in de zuidelijke stad Saffle.

Haat tegen moslims

In Europa neemt de haat tegen moslims al jaren toe. Veel westerse landen hebben te maken met xenofobie en extreem-rechtse tendensen. Terroristische aanslagen van Daesh en Al-Qaida worden dan als excuus gebruikt om dat soort standpunten te legitimeren. Die trend van intolerantie heeft al dodelijke aanslagen tegen moslims en migranten uitgelokt. In bijna alle EU-landen neemt het racisme toe, wat mensen van buitenlandse herkomst kwetsbaar maakt.

Duitsland

In Duitsland, bijvoorbeeld, zijn er de voorbije jaren onnoemelijk veel aanslagen geweest tegen moslims. De Duitse bevolking staat steeds vijandiger tegenover migranten, de moslimgemeenschap en andere minderheden, zoals Roma. Eén op de drie Duitsers is van mening dat buitenlanders er enkel op uit zijn om te parasiteren op de Duitse welvaartsstaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat in november gepubliceerd werd door het Competentiecentrum voor Onderzoek naar Rechts-extremisme en Democratie in Leipzig.

In Duitsland allleen al tekende de politie 813 misdaden op uit haat tegen moslims. Meestal waren de daders rechtse extremisten. Ten minste 54 moslims raakten daarbij gewond.

Turkse moskeeën worden vaak uitgekozen als doelwit bij dat soort geweld. Vooral Duitsland is berucht voor dat soort incidenten, gaande van poging tot brandstichting, over het aanbrengen van haatslogans tot het gooien van delen van een varken, dat in de Islam als een onrein dier beschouwd wordt.

Een Turkse parlementaire commissie heeft het over 297 dergelijke gevallen tussen 2001 en 2014.

Sabah

S.V.R.