Nikos Dendias

Griekenland heeft een olijftak aangeboden aan Turkije. Dat heeft de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias eerder bekend gemaakt.

Een olijftak is in de Europese cultuur een symbool van de vrede. De olijftak staat voor vrede, verzoening en hoop. Het aanbieden van een olijftak is een verzoenend gebaar.

“De premier [Kyriakos Mitsotakis] heeft Turkije een olijftak aangeboden. Dit natuurlijk met respect voor het internationaal recht en internationale akkoorden,” zegt Dendias op de lokale televisiezender SKAI.

Hij doelde op de uitspraken die Mitsotakis vorige week deed in het Griekse parlement. Toen zei hij: “Ik roep [president Recep] Tayyip Erdoğan op om de zaken samen aan te pakken. Op die manier kunnen we grote vooruitgang boeken.”

Dendias herinnerde eraan dat beide landen diepgewortelde banden hebben met elkaar. Volgens hem zullen Athene en Ankara elkaar ontmoeten in de huidige “internationale context”.

Hij merkte op dat de houding van Griekenland in de kwestie-Cyprus heel duidelijk is. Ze hebben de zaak aangekaart op EU-niveau [Europese Unie].

Verder zei Dendias dat er “voorlopig” geen ontmoetingen met zijn collega Mevlüt Çavuşoğlu op het programma staan.

Er bestaat al een tijdje onenigheid tussen Turkije en Griekenland, vooral door de recente ontwikkelingen in de oostelijke Middellandse Zee.

Grieks-Cyprus besliste eenzijdig om boringen uit te voeren in het oosten van de Middellandse Zee. Turkije heeft daar kordaat op gereageerd en zegt dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) ook aanspraak kan maken op de hulpbronnen in dat gebied.

In de lente van dit jaar heeft Ankara twee boorplatforms – Fatih en later Yavuz – geïnstalleerd in het gebied, om hun deel van de koek op te eisen.

Athene en Grieks-Cyrpus hebben daartegen geprotesteerd. Ze dreigden ermee om de platforms te confisqueren en de bemanning gevangen te nemen. Ze probeerden ook andere EU-leiders voor hun kar te spannen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.