Foto: president Donald Trump spreekt de media toe in het Ovaal Bureau van het Witte Huis in Washington (vrijdag 26 juli 2019).

Ik verwijt Turkije niet dat ze een Russisch luchtafweersysteem gekocht hebben. Dat zei Amerikaans president Donald Trump. Hij herhaalde nog maar eens dat hij het idee om Turkije op economisch vlak te straffen voor de S400-deal met Rusland niet genegen is.

Eerder had Trump de situatie al “heel heel moeilijk” genoemd. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de onenigheid tussen de VS en Turkije bij zijn voorganger, president Barack Obama. Vorige week escaleerde de ruzie, toen het Witte Huis liet weten dat Turkije niet langer in aanmerking komt voor het F35-programma. Men is namelijk al begonnen met de levering van het S400-antiraketsysteem aan Ankara. Er zijn ook plannen om sancties uit te vaardigen tegen Turkije, conform de Akte ter Bestrijding van Amerika’s Tegenstanders door Sancties (CAATSA). Die wet moet landen ontmoedigen om militair materiaal aan te kopen in Rusland.

Deze week heeft Trump daarover onderhandeld met een aantal senatoren in het Witte Huis. Na afloop zei één van de aanwezigen, die anoniem wilde blijven: “Het was heel duidelijk dat de president zich nu niet in een positie bevindt waarin hij sancties wil opleggen aan Turkije.”

De president heeft ook al vaak herhaald dat hij een goede verstandhouding heeft met president Recep Tayyip Erdoğan.

Sabah

S.V.R.