Een foto van de sekteleider Fethullah Gülen en Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul, ging de afgelopen week viraal op sociale media. Volgens het Turkse verificatieplatform Teyit werd de foto oorspronkelijk verspreid in de besloten informele Facebookgroep ‘Bewonderaars van Hakan Fidan‘, de groep werd aangemaakt door aanhangers van Fidan en telt zo’n 80.000 leden. Hakan Fidan is het hoofd van de nationale inlichtingendienst (MIT) in Turkije.

Uiteraard heeft Hakan Fidan helemaal niets te maken met de bovenstaande foto. De groep waarin de foto werd gedeeld is een besloten amateurgroep die werd aangemaakt door sociale media gebruikers.

Een printscreen van de Facebookgroep ‘MİT Müsteşarı – Hakan Fidan’ı Beğenen Arkadaşlar’

 

Het plaatje werd op 24 juli gedeeld en werd via de groep meer dan 1300 keer gedeeld. Uit onderzoek blijkt dat de foto niet echt is. De foto werd bedrieglijk gemonteerd aan de hand van twee verschillende foto’s. (Zie foto’s onderaan)

Wie is İmamoğlu?

Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) kwam als overwinnaar uit de bus van de burgemeestersverkiezingen van 23 juni in Istanbul.

Wie is Gülen?

Fethullah Gülen was samen met zijn terreurnetwerk (FETÖ) verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. 251 mensen lieten hierbij het leven, 2200 raakten gewond.

Teyit.org en Twitter