De Göktürk satelliet zal voor de Turkse militaire legermacht gelanceerd worden op 5 december om 4:51 in de ochtend vanuit Frans-Guyana (Zuid-Amerika).

De satelliet is speciaal gemaakt voor het leger en werd samengesteld door het bedrijf Telespazio in Italië samen met Thales Alenia Space in Frankrijk. Dit wil echter niet zeggen dat ze enkel voor dit doeleind gebruikt zal worden.

De satelliet werd eerst getest door de USET die staat voor Uzay Sistemleri, Entegrasyon ve Test Merkez in het Turks. Dit center is het eerst in haar soort en wordt gebruikt voor de productie en het testen van ruimtevaartuigen.

60.000 beelden maken per jaar

Op het moment van de lancering zal er een live ceremonie plaatsvinden. De satelliet zal dicht rond de aarde draaien. Ongeveer 57 minuten na de lancering zal ze haar zonnepanelen open spreiden om energie te verwekken. Het allereerste signaal van de satelliet naar de aarde, wordt tien minuten na de spreiding van de zonnepanelen verwacht.

Om de 90 minuten zal de satelliet een omwenteling rond de aarde maken en zal zij naar verwachting ongeveer 60.000 beelden maken per jaar. Telkens wanneer de satelliet boven Turkije zweeft, zal ze dan ook foto’s doorsturen van plaatsen waarover ze heen is gevlogen haar omwenteling rond de aarde.

De satelliet zal beelden doorzenden die hoger van resolutie zijn dan gelijkaardige modellen die al boven de aarde draaien. Ze zal ook gebruikt worden voor andere onderzoeksdoeleinden, zoals het toezicht op natuurgebieden, bebouwing, landbouw opbrengsten, grensbewaking en kadaster.

DAILY SABAH