Visumvrij reizen door de Europese Unie. Het kan eventueel voor Turkse burgers deze maand in werking treden volgens een Duitse krant, ondanks de recente spanningen tussen Turkije en de EU.

Volgens de EU bronnen van de Duitse krant ‘Die Welt’, die een rapport hadden opgesteld, waren ambtenaren uit Turkije en de Europese Unie in gesprek in verband met het visumvrij reizen. Deze werd opgenomen als een belangrijk voorwerp van een overname-overeenkomst ondertekend tussen de twee partijen.

“Er is een ‘concreet plan’ om visumliberalisering te waarborgen en een akkoord is bijna bereikt”, zei een EU-bron aan de krant en voegde eraan toe dat de gesprekken naar verwachting volgende week woensdag beginnen in Brussel.

Steun visumliberalisering

Turkse EU Minister Ömer Çelik, eerste vicepresident van de Europese Commissie Franz Timmermans, EU-commissaris voor migratie, binnenlandse zaken en burgerschap Dimitris Avramopolus en Europees commissaris voor de Veiligheidsraad van de Unie Julian Koning zullen naar verluidt de vergadering bijwonen. Het rapport beweerde dat Çelik een aantal wijzigingen zal toelichten die aan de anti-terreur wetten zijn toegevoegd.

Als beide partijen overeenkomen over het onderwerp, dan zullen Timmermans en de Europese Commissie volgende week hun steun voor visumliberalisering aankondigen.

De EU en Turkije hadden een akkoord bereikt in maart toen Europa de ergste vluchtelingencrisis sinds WOII probeerde te bedwingen door aanscherping van de grenzen in de EU landen en vluchtelingen, die in Griekenland aankwamen terug te sturen naar Turkije. In retour kreeg Turkije het akkoord om visumvrij te reizen door de Shengenzone van de EU, die uiterlijk beloofd was tegen eind juni 2016, samen met een som van 6 miljard euro te ontvangen tegen eind 2018 om te besteden aan de behoeften van de Syrische vluchtelingen in Turkije.

Sabah