Alex Yoder, een legende uit de snowboardwereld heeft een documentaire uitgebracht. Deze korte documentaire: “The Unlinked Heritage of Snowboarding”, legt het verhaal uit van een klein Turks dorpje die al 300 jaar aan het snowboarden is en hoogstwaarschijnlijk de sport heeft uitgevonden.

Petranboard of Lazboard is genoemd naar de stad waar de originele vorm van snowboarden is ontstaan. De sport wordt uitgeoefend door houten planken aan elkaar te binden en deze te voorzien van een touw om te sturen. Soms gebruikt men ook wel alleen stokken. Het touw werkt net zoals de stokken die een skiër helpen te manoeuvreren. Dorpelingen snowboarden daar al 300 jaar. Het dorp Petran of  Meşeköy bevindt zich aan de voet van de Kaçkar bergen op een hoogte van 2.200 meter.

snowbaord3De makers van de documentaire waren op zoektocht naar het prille ontstaan van het snowboarden. Hun zoektocht stopte voorlopig in Turkije. Deze begon via Facebook, waar de documentairemakers werden uitgenodigd voor een thee en het dorp te komen bezoeken. “De gastvrijheid van de dorpelingen was zeer opmerkelijk, we werden overal uitgenodigd om thee te komen drinken en mee de Halay te dansen.”

Er wordt beweerd in volkslegendes dat de sport ontstaan is toen een jongeman een nieuwe manier gevonden had om tapijten te wassen in de sneeuw, met een vlakke houten plank.

 

Petranboard festival

Elk jaar organiseren de mensen uit het dorp een Petranboard festival waar bezoekers kunnen zien hoe goed hun kunsten zijn in de sport. Alsook wordt de cultuur van de Zwarte Zee gepromoot en tijdens het festival is het ook verplicht om mee te doen met de Halay, een lokale dans.

Verbazingwekkend is dat het niet de eerste keer is, dat Petranboard in een documentaire verschijnt. Zes jaar geleden maakte Jermey Jones er ook eentje, “Jeremy Jones Doing LazBoard in Turkey”. (zie video onderaan)

Cultuur van de Zwarte Zee

“De Zwarte Zee cultuur is heel betoverend en de lokale tradities zijn prachtig. Het landschap is dat van spectaculaire bergen die uitmonden in de zee. Veel minder bekend is dat de regio rondom de zee, die hoogstwaarschijnlijk de surfsport heeft uitgevonden. Viya een ouderwetse vorm van bodysurfen wordt daar al 1300 jaar beoefend. Men kan elk jaar zien hoe de inwoners er in de zomer de sport praktiseren.”

De documentaire zelf wordt getoond op verschillende filmfestivals en gaat de wereld rond.

Dailysabah