Grup Yorum

De leden van de Turkse band Grup Yorum werden gearresteerd op grond van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het beledigen van staatsambtenaren.

Op 23 november 2016 werden alle leden van de Turkse band Grup Yorum gearresteerd. Hun aanhouding werd echter pas deze week bekend gemaakt. Volgens BBC-Türkçe werden de leden aangehouden omdat ze deel uitmaakten van de extreem-linkse militante terreurgroepering het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C).

mehmet-selim-kiraz-rehine-savci-caglayan-670-bicubic
Gijzeling van Mehmet Selim Kiraz

Het Revolutionair Volksbevrijdingsleger wordt door de Europese Unie, de V.S., en Turkije als een terroristische organisatie beschouwd. De gewapende groepering pleegde verschillende aanslagen en moorden in Turkije, waaronder de moord en gijzeling van openbare aanklager Mehmet Selim Kiraz.

Verheerlijking van geweld

De bandleden van Grup Yorum verheerlijken in hun teksten het geweld tegen de Turkse staat en loofden verschillende extreem-linkse terroristen in hun liedjes. Enkele voorbeelden van de veelzeggende teksten zijn: Schiet! Schiet! Schiet met je machinegeweer! Laat onze passie zich uiten in kogels; bombardeer hen met wreedheden!”, “We moeten de daad bij het woord voegen, het is nu tijd voor onze geweren!”, “Het gevloeide bloed zal niet tevergeefs zijn, we zullen de rekening snel vereffenen!”

Conferentie met de moordenaar van Mehmet Selim Kiraz

Tijdens een concert van de band organiseerden de leden een teleconferentie met de ouders van Safak Yayla, de moordenaar en gijzelaar van Mehmet Selim Kiraz. De ouders van Yayla bejubelden de concertgangers als “revolutionairen” en verklaarden dat “Safak Yayla nooit gestorven is en dat verschillende personen in zijn voetsporen zullen treden.”

Naast de verheerlijking van verschillende extreem-linkse terroristen waren verschillende bandleden ook aanwezig op de begrafenissen van leden van de DHKP-C. Één van de bandleden werd samen met een zelfmoordterrorist gefotografeerd tijdens een mars ter herdenking van het ontstaan van  de DHKP-C.

Factcheckingturkey.com