Ankara wil helpen met heropbouw van haven Beiroet en gebouwen in de buurt, zegt Turks vicepresident

Ankara is bereid om meer medische hulp en voedselhulp naar Turkije te sturen in deze tijden van nood. Dat heeft de Turkse vicepresident zaterdag gezegd.

Fuat Oktay is op bezoek in de Libanese hoofdstad samen met minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Alle Turkse ziekenhuizen en luchtambulances staan ter beschikking van Libanon, zegt hij, nu het land geconfronteerd wordt met gigantische problemen na de verwoestende ontploffing van dinsdag.

Ik heb de president verzekerd dat ze de haven van Mersin in Turkije kunnen gebruiken, tot die van Beiroet heropgebouwd is. Dat zei Oktay in een interview, na afloop van de ontmoeting die ze hadden met de Libanese president Michel Aoun.

“Turkije wil de zwaar beschadigde haven en de gebouwen in de buurt mee helpen heropbouwen,” aldus Oktay.

Oktay en Çavuşoğlu ontmoetten ook de Libanese premier Hassan Diab, die hen meenam naar de plaats van de explosie.

De Turkse delegatie betuigde hun medeleven voor het verlies aan levens en bezittingen, en herhaalden dat Ankara bereid is om te helpen waar het kan.

“Ons agentschap voor ontwikkelingshulp TIKA [Turks Agentschap voor Samenwerking en Coördinatie] is meteen in actie gekomen. We hebben 400 ton tarwe overgevaren naar de haven van Tripoli [in Noord-Libanon] om het voedseltekort op te vangen. Daarnaast brachten we medicijnen en medische uitrusting,” aldus Oktay.

Ook de pandemie vormt nog steeds een bedreiging, zegt hij, en Turkije zal blijven helpen om de impact daarvan te beperken.

“We hebben ook beademingsapparatuur geleverd. En de volgende dagen gaan we nog meer hulp overbrengen.”

Diab is er zeker van dat Turkije alles zal doen wat het kan om Libanon door deze moeilijke tijd te helpen, zei hij.

Hakan Çakıl, de Turkse ambassadeur in Libanon, maakt ook deel uit van het crisiscomité dat na de explosie werd opgericht.

Later gingen Oktay en Çavuşoğlu nog naar het Libanese parlement, waar ze woordvoerder Nabih Berri ontmoetten.

Ontmoeting met Turkse gezinnen

Ze ontmoetten ook de families van Turken die gewond raakten door de explosie.

Ze vroegen hoe het ging met de gewonden en verzekerden de mensen dat ze op hun volle steun konden rekenen.

Volgens Oktay kunnen de patiënten ook in Turkije behandeld worden als de dokters daar toestemming voor geven.

Eerder deze week zei Çavuşoğlu dat bij de explosie zes Turken gewond raakten, vijf lichtgewonden en één zwaargewonde.

“We steunen de Libanezen”

Tijdens hun bezoek herhaalde Çavuşoğlu dat Turkije de Libanezen steunt.

Ankara steunt alle Libanese burgers, zonder onderscheid te maken tussen soennieten, sjiieten, christenen of Arabieren, zei hij.

“We steunen ook onze verwanten, de Turken en Turkmenen in Libanon en in de rest van de wereld. Iedereen die zich Turk of Turkmeen noemt en de Turkse nationaliteit wil, zal die krijgen. Dat zijn onze [van president Recep Tayyip Erdoğan] instructies.”

Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn ten minste 158 mensen omgekomen en zijn er meer dan 6.000 gewonden. Door de ontploffing werd een gedeelte van de stad in puin gelegd.

Maar waarschijnlijk zullen die aantallen nog stijgen, omdat men nog steeds op zoek is naar vermisten.

Net nu gaat Libanon door een diepe economische crisis. De waarde van het Libanese pond is dramatisch gedaald ten opzichte van de dollar.

Bron: AA

S.V.R.