Turkije is niet klaar voor een grote aardbeving, aangezien zeven miljoen woningen in het land, waaronder twee miljoen in Istanbul, onveilig zijn. Dat stelt het bureau van de Turkse Unie van Architecten en Ingenieurs (TMMOB) in Istanbul op 15 augustus.

“Er staan 20 miljoen gebouwen in ons land. Zeven miljoen daarvan zijn niet veilig. Bij een mogelijke aardbeving in Istanbul zal een stad met een bevolking van 18 miljoen zich moeten verdringen voor 20 hectare veilig gebied. Oftewel, een stad met een bevolking van 18 miljoen buigt bijna voor zijn lot, in afwachting van een volgende aardbeving”, staat in een schriftelijke verklaring van Nusret Sana, hoofd van het  TMMOB bureau in Istanbul.

Foto: de aardbeving in 1999

De verklaring is uitgegeven op de 18e verjaardag van de aardbeving van Marmara in 1999, de ergste seismische ramp in de recente geschiedenis van Turkije, die meer dan 17.000 mensen het leven kostte. “Twee miljoen woningen in Istanbul geven geen zekerheid bij een aardbeving”, aldus de verklaring, waarin wordt opgemerkt dat deze constructies het risico lopen om in te storten bij een aardbeving.

“18 jaar na de aardbeving van 17 augustus 1999 willen we de vraag stellen die we al meerdere keren hebben gesteld: Is ons land klaar voor een aardbeving en is Istanbul klaar?”, werd eraan toegevoegd.

De aardbeving in 1999 had een magnitude van 7,5 en raakte de meest industriële en dichtbevolkte regio van Turkije en doodde 17.480 mensen. Meer dan 285.000 gebouwen werden beschadigd en 600.000 mensen werden dakloos na de 45 seconden durende aardbeving. Het helen van de sociale en economische wonden duurde jaren.

Hurriyet