Foto: Turkije-kenner Albert Steenwijk en Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Erdoğan zou een islamiseringsstrategie uitvoeren die een invloed zou uitoefenen op de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat claimt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een uitgelekte nota.

Turkije-kenner Albert Steenwijk veegt die claim van de tafel. “Ik denk dat het voor iedereen als verassing kwam. Dit is iets, dat verwacht je niet. Niet van iemand als Erdoğan. En dat uitgerekend hij dan Turkse mensen in Nederland zou willen voeden met een conservatieve islamitische en salafistische agenda.”

“Ik vind het een heel raar verhaal. Eerlijk gezegd. Het is in elk geval niet de Erdoğan die ik ken. Ik denk ook: ‘wat voor belang heeft hij hierbij?’.

‘Leven en laten leven’

Waarom zou ie dit uberhaupt willen? Dat past ook niet in het beeld van het neutrale Turkije. Wat toch altijd een buitenlandpolitiek heeft gehad van ‘leven en laten leven’. Altijd terughoudend om zich te moeien met andere landen, uit angst om opdringerig over te komen,” dat zegt Turkije-kenner Albert Steenwijk.

“Dat maakt dit nieuws sowieso heel onwerkelijk en ik snap ook heel goed dat veel mensen in Nederland en in de Tweede Kamer ook zo geschokt zijn door dit bericht. Het is zo een donderslag bij heldere hemel. Laten we hopen dat het om een misverstand gaat. Ik ga er eerlijk gezegd nog steeds van uit. Want dit verwacht je gewoon niet”.

Bron: NPO Radio 1