Foto: George Michael en Blondie

Stress is geen onbekende boosdoener, zowel voor ons fysieke als voor ons mentale welzijn.

De positieve uitkomsten van muziek hebben we allemaal al eens ervaren. Een recente Turkse studie heeft onderzocht welke muziekgenres nu het beste helpen tegen stress, en jaren 80 popmuziek kwam uit als grote winnaar uit de bus.

Een cosmetisch centrum in Turkije, gespecialiseerd in haartransplantatie, Vera Clinic, heeft het verband tussen muziek, stress en haarverlies onderzocht en kwam uit op verrassende resultaten.

De studie gebeurde bij 1.540 volwassen vrijwilligers van 18 tot 64 jaar. De deskundigen onderwierpen hen aan een reeks mentale tests terwijl ze naar afspeellijsten luisterden.

Van de ‘golden oldies’ uit de jaren zestig, de rock uit de jaren zeventig, R&B uit de jaren negentig tot jazz, techno, klassieke muziek en zelfs dubstep, geen enkel genre werd uitgesloten.

Wat bleek? De afspeellijsten met geliefde zogenaamde cheesy hits uit de jaren 80 werkte het meest kalmerend.

Een van de Spotify-afspeellijsten die de onderzoekers gebruikten, was er eentje met soundtracknummers van de film “It’s A Sin”, met onder andere ‘Love Will Tear Us Apart’ van Joy Division en ‘Call Me’ van Blondie.

96 procent van alle vrijwilligers vertoonden een verlaagde bloeddruk na het luisteren van jaren 80 muziek (praktisch iedereen dus), bij 36 procent vertraagde ook de hartslag.

Een zeer goede score vergeleken met de effecten van technomuziek, die van alle genres het slechtst scoorde: 78 procent van de participanten vertoonde een verhoogde bloeddruk. Je zou dus kunnen zeggen dat technomuziek niet bepaald ontspannend werkt.

Volgens dr. Ömer Avlanmış kan je de positieve effecten van jaren 80 muziek verklaren door de nostalgie die eraan verbonden is voor veel mensen.

“De vrolijke klanken kunnen in de hersenen endorfine en serotonine vrijmaken, die zowel gevoelens van geluk als van kalmte versterken.”

Kortom: we mogen de kracht van muziek dus écht niet onderschatten. Wij weten wat te doen de volgende keer dat we onze stresslevels niet de baas kunnen.

Bron: Belgische media