Er verblijven migranten uit 190 naties in Turkije. Dat heeft de Turkse directeur-generaal van het departement migratiebeheer binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

Afgelopen dinsdag was het de Internationale Dag van de Migranten, een initiatief van de Verenigde Naties. Ter gelegenheid van deze dag vertelde Abdullah Ayaz, Turks adjunct directeur-generaal van migratiebeheer, dat Turkije onderdak biedt aan 4.7 miljoen migranten, waarvan er 3.6 miljoen van Syrische afkomst zijn.

Hij voegde toe dat Turkije in het begin van de humanitaire crisis in Syrië een beleid toepaste van open grenzen en op deze manier een land werd die meer migranten onder zijn hoede nam dan eender welk ander land.

‘Migranten zijn in Turkije onze gast’, zei Ayaz.

Volgens Ayaz dragen de migranten bij tot het Turks sociaal leven, de cultuur en economie. Volgens Ayaz schrijven velen zich in voor educatie lessen, terwijl anderen zich zullen registeren om te werken of een bedrijf te starten.

Abdullah Ayaz deelde mee dat de Turkse directeur-generaal van migratiebeheer begin 2019 plant een informatief platform, genaamd ‘Live in Turkey’ in zes talen online te zetten.

Volgens de Verenigde Naties begint het in Syrië kalmer te worden. Er wordt sinds 2011 een genadeloze burgeroorlog die duizenden mensen het leven heeft ontnomen en ervoor heeft gezorgd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen.

Anadolu

M.S.