Can Göktuğ Boz en Başak Cengiz

Een man die in de Istanbulse wijk Ataşehir een 28-jarige vrouw doodde met een samuraizwaard, heeft in zijn verklaring aan de politie bekend dat hij de vrouw op straat willekeurig als doelwit koos omdat hij dacht dat ze “weerloos” was.

“Ik verliet het huis met het zwaard met de bedoeling om iemand te doden. Een man kan zich met geweld verzetten, dus besloot ik een vrouw te doden,” vertelde de 27-jarige Can Göktuğ Boz aan politieagenten nadat hij Başak Cengiz had gedood.

Op bewakingsbeelden van de vrouwenmoord is te zien hoe Boz op een hoek wacht terwijl Cengiz over straat loopt, voordat hij haar plotseling aanvalt.

“Daarna ging ik terug naar huis en maakte het zwaard schoon,” zei Boz.

Volgens berichten in de media kreeg Boz al vijf jaar psychologische hulp in het ziekenhuis wegens drugsmisbruik, maar was ze de laatste drie jaar niet meer bij een arts geweest.

De politie vond briefjes op zijn muren met daarop onder andere de tekst “Als je probeert te ontsnappen aan kogels, loop dan in zigzag” en “Niemand sterft aan de Anatolische kant van Istanbul”.

De vrouwenmoorden hebben in het hele land tot woede geleid, waarbij veel vrouwen zeggen dat het nergens veilig voor hen is. Vrouwenmoorden zijn aan de orde van de dag in Turkije, en vrouwenrechtengroeperingen zeggen dat er niet genoeg wordt gedaan om dit te stoppen.

Alleen al in oktober werden in Turkije 18 vrouwen door mannen vermoord en stierven er 19 onder verdachte omstandigheden, volgens het We Will Stop Femicide Platform.

De dader zei dat hij het Samurai zwaard online had gekocht.

Volgens de wet worden zwaarden beschouwd als “antieke wapens” en kunnen ze alleen worden verkregen met een vergunning voor bezit. De politie verstrekt geen dragersvergunningen voor deze wapens, zelfs niet als daarom wordt gevraagd.

Op 12 november werd in de hoofdstad Ankara een begrafenis gehouden voor Cengiz. Haar moeder, Beyhan Cengiz, die flauwviel op de begrafenis, eiste dat de autoriteiten de verkoop van zwaarden zouden verbieden.

“Zijn familie zegt dat hij krankzinnig is. Hoe is hij dan aan twee universiteiten afgestudeerd? Ik wil dat die man ter dood wordt gebracht,” zei Avni Cengiz, de vader van het slachtoffer, in tranen.

Bron: Sabah