Foto: Google | De Mehmed Paša Sokolovićbrug ligt in de Bosnische plaats Višegrad en overspant de rivier Drina. De brug is in 1577 gereedgekomen in opdracht van Sokollu Mehmet Paşa die de leiding van de bouw in handen gaf van de Ottomaanse architect Sinan.

Turkije heeft tussen 2008 en 2016 in totaal 47 historische gebouwen hersteld uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Ze bevinden zich allemaal in de Balkan en het gaat over Mevlevi-gebouwen, derwisjgebouwen, heiligdommen, fonteinen en baden.

Het Turks Coöperatie en Coördinatie Agentschap (TIKA), dat actief is in 54 verschillende landen in Oost-Europa, Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, voerde diverse restauratieprojecten uit voor de historische gebouwen in de Balkan, dat 550 jaar lang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk.

Dankzij deze projecten zijn de Ottomaanse aandenkens nu bewaard voor toekomstige generaties. Onder de gerestaureerde gebouwen is ook het Ali Riza Efendi Huis, dat toebehoorde aan de vader van de stichter van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.

het Ali Riza Efendi Huis

Het huis in Macedonië werd gerestaureerd, overeenkomstig met het oorspronkelijke gebouw, terwijl ook het museumcomplex in orde werd gebracht, met twee onafhankelijke huizen genaamd “Familie Huis” en “Huis van Herdenking”, wat is uitgegroeid tot één van de toeristische trekpleisters in het land.

Mevlevigebouw

Het Mevlevigebouw in Sarajevo, wat een belangrijk centrum was in het Ottomaanse tijdperk, is ook een historisch gebouw dat is gerestaureerd door het TIKA.

Het gebouw is gelegen in het centrum van het cultureel communicatienetwerk dat regio’s van Anatolië en de Balkan verbindt, zoals Damascus, Konya, Kreta, Plovdiv, Thessaloniki, Skopje en Boedapest.

Bekend als het laatste Mevlevi bouwwerk van Sarajevo en gebouwd in 1462, werd de constructie verwoest tijdens het Joegoslavische tijdperk als gevolg van een nieuw cultuurbeleid. Op dit moment dient het gerestaureerde gebouw als een “Balkan Mevlana Onderzoekscentrum.”

Mehmed Pasha Sokolovicbrug

De Mehmed Pasha Sokolovicbrug, die werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, is een andere constructie die hersteld werd door het TIKA. De restauratie van de brug uit het Ottomaanse tijdperk, die ook wordt aangeduid als de Drinabrug, werd vorig jaar afgerond.

Foto: Mehmed Paša Sokolovićbrug

De brug werd gebouwd door de beroemde Ottomaanse architect Mimar Sinan in opdracht van Mehmed Pasha Sokolovic’s, van het jaar 1571 tot 1577. De brug kreeg ook bekendheid dankzij een roman genaamd “De brug over de Drina” door Nobelprijswinnaar Ivo Andric.

TIKA blijft restaureren

De restauratiewerken van TIKA gaan nog door voor 14 projecten, terwijl er 34 andere op dit moment worden voorbereid.

Hulporganisatie TIKA is opgericht in 1992 en wordt uitgevoerd door de Turkse regering. Haar rol is het implementeren van Turks beleid over ontwikkelingssamenwerking in het buitenland.

Sabah