De rechtszaak in New York tegen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab is een “politiek plot” tegen Turkije. Dit beweerde Vicepremier Bekir Bozdağ een week voor het proces. Reza Zarrab wordt aangeklaagd omdat hij via Turkse banken de Amerikaanse sancties tegen Iran zou geschonden hebben.

“Herhaling van de gefaalde staatsgreeppoging”

“We maken er geen geheim van: dit is een politieke zaak die geen legale basis heeft. Het is een plot tegen Turkije. De aanklagers hebben openbaar druk uitgeoefend op de beschuldigde,” aldus Bozdağ op 20 november na een wekelijkse kabinetsvergadering. “Deze case is een herhaling van de gefaalde staatsgreeppoging op 17 en 25 december 2013 door de Gülenistische Terroristische Organisatie (FETÖ) tegen onze regering, ditmaal via het Amerikaanse rechtssysteem. Niets van het zogenaamde bewijsmateriaal in deze case is legaal,” zei hij, verwijzende naar de corruptierechtszaken in december 2013.

Gülen verantwoordelijk volgens Turkse regering

Zarrab werd in de VS gearresteerd op basis van beschuldigingen dat hij mee verantwoordelijk was voor het illegaal financieel overdragen van honderden miljoenen dollars aan de Iraanse regering en andere organisaties om Amerikaanse sancties te ontwijken.

In Turkije is hij erg gekend, hij zou verwikkeld zijn in “smeergeldoperaties in december 2013” waar 4 voormalige ministers en andere staatsafgevaardigden betrapt werden.

Corruptiezaken fout van Gülen

De regering beschuldigt het netwerk van de zogenaamde  Islamitische predikant Fethullah Gülen voor de corruptiezaken. Er wordt gezegd dat deze samenzwoer tegen de staat via personeel in het justitiesysteem en in het politiedepartement. FETÖ wordt als verantwoordelijk beschouwd voor de militaire staatsgreeppoging in Turkije van juli 2016.

Gijzelaar

“Hij is op een bepaalde manier een gijzelaar,” zei Bozdağ, waarbij hij beweert dat Zarrab “onder druk gezet wordt door aanklagers om toe te geven en ook beschuldigingen te uiten tegenover de Turkse Republiek.

“Bepaald bewijsmateriaal in het dossier heeft te maken met de corruptiezaken van december 2013, inclusief de opnames van telefonische conversaties van belangrijke regeringsfiguren. Alle voormalige judiciële leden en politiemensen van FETÖ die te maken hadden met de operatie in 2013 zijn sindsdien ontslagen van hun job en velen onder hen zijn naar de gevangenis gestuurd,” aldus Bozdağ.

Hurriyet