Maandag loofde de premier van Bulgarije de Turkse beslissing om zich terug te trekken uit een oefening van de NATO nadat er bekend geraakte dat de Turkse president en de oprichter van Turkije afgebeeld werden als “vijanden”. Hij onderstreepte wel dat Turkije een strategische partner moet blijven van de EU“.

“Cruciaal dat Turkije een strategische partner blijft”

De mededeling van President Recep Tayyip Erdoğan om de 40 Turkse soldaten terug te trekken “is ook een boodschap die ik al lang meedeel bij de Europese Raad. Ik zeg dit omdat er een contradictie bestaat in de interpretatie van de gebeurtenissen. De Europese leiders keren hen compleet de rug toe terwijl President Erdoğan en Turkije de onderwerpen zijn,” aldus Boyko Borisov. Hij zei dit in een gesprek met een universiteit in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. “Turkije is de grootste buur van Europa. Het is een enorm land met het grootste leger in Europa dat goed getraind en bewapend is. Het is cruciaal dat Turkije een strategische partner blijft voor de EU en de NATO.”

Vijandelijke collaborateur

Turkije trok zich terug uit de “Drietand Speerwerp”-oefening van de NATO in Noorwegen op vrijdag. Ze deden dit nadat een civiele Noorse afgevaardigde de Turkse president als een “vijandelijke collaborateur” afbeeldde. Daarbij werd er ook een portret getoond van de Turkse stichter Mustafa Kemal Atatürk op de “lijst van vijandelijke leiders” tijdens een computer-geassisteerd onderdeel van de oefening.

Sabah