De werelds grootste en duurste jacht, in het bezit van de Russische miljardair Andrey Melnichenko, werd gespot in de Middellandse vakantieplek Marmaris, Turkije.

Het listig genoemde “Sailing Yacht A” is een gigantisch 143 meter lang vaartuig uitgerust met 100 meter lange zeilmasten van koolstofvezel. Het is het grootste vaartuig van zijn soort in de wereld volgens Boat International.

De jacht heeft acht verdiepingen, een onderwaterobservatiekamer, drie zwembaden, een gym, garages voor vier voertuigen en een helikopterplatform. De onderwaterobservatiekamer in de kiel is omgeven door een onsplinterbaar, dik glas van 30 centimeter. Het is het grootste zeilgestuurde privé-motorjacht in de wereld.

Het voertuig van 450 miljoen dollar heeft een bemanning van 54 nodig om volledig operationeel te zijn met 20 passagiers aan boord.

Het voertuig werd ontworpen door de Franse ontwerper Philippe Starck die ook Steve Jobs’ jacht “Venus” ontwierp.

Andrey Melnichenko is een Russische industrieel en filantroop. Met een geschatte persoonlijke rijkdom van 13,2 miljard dollar is hij 89e in de Forbes wereldlijst van miljardairs en 9e in Rusland.