President en AKP-voorzitter Erdoğan

President en AKP-voorzitter Erdoğan heeft een bezoek gebracht aan het door brand geteisterde Marmaris, dat tot rampgebied is verklaard.

Het heeft tot verontwaardiging geleid op de sociale media, aangezien Erdoğan te midden van veiligheidsmaatregelen met een enorm konvooi het district binnenreed en thee uitdeelde aan burgers.

De voorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, bezocht het door brand getroffen district Marmaris in de provincie Muğla.

Erdoğan hield een toespraak in de wijk te midden van de aanhoudende branden; daarna gooide hij vanaf het platform pakjes thee naar burgers.

Dit leidde tot felle kritiek op de sociale media, aangezien Erdoğan het district, dat tot rampgebied is verklaard, binnenging met een enorm konvooi te midden van veiligheidsmaatregelen en thee uitdeelde aan burgers.

“Vijftig miljoen lira is vrijgemaakt om te voorzien in de dringende behoeften in de door de branden getroffen gebieden. Er zal ook huurhulp worden verstrekt aan degenen wier huizen zijn verbrand en beschadigd,” zei hij, eraan toevoegend dat schade aan landbouw, veeteelt en kassenactiviteiten zal worden vergoed.

President Erdoğan benadrukte dat renteloze leningen aan ambachtslieden en steun van de Turkse Organisatie voor de Ontwikkeling van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KOSGEB) zullen worden verleend in door de ramp getroffen gebieden en kondigde tevens aan dat binnen een maand met de bouw van huizen zal worden begonnen.

Aan de andere kant hebben burgers op sociale media hun kritiek geuit over Erdoğans uitdeling van thee aan mensen die door de ramp zijn getroffen:

“Hoe Erdoğan Marmaris is binnengegaan, dat kampt met een brand omdat er niet genoeg blusvliegtuigen zijn.”

Plaatsvervangend voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Engin Özkoç: “Terwijl het land in brand stond, gooide Erdoğan thee naar burgers. Zowel degene die het gooide als degene die het pakte moeten zich schamen!”

DEVA-partijvoorzitter Ali Babacan: “Dit is een schande. Genoeg is genoeg.”

Journalist Nevşin Mengü: “Is er echt iemand die dit beleid van thee gooien leuk vindt? Is er iemand die blij wordt en zegt: ‘Wat leuk dat onze president naar het rampgebied is gekomen en dat ze zo thee naar ons gooien?”

Scenarioschrijver en acteur Levent Kazak: “Deze daad van het gooien van thee is iets anders. Het heeft geen rationele verklaring. Ik ben een nederige scenarioschrijver en zeg dat er een reden moet zijn die me niet te binnen schiet, maar ik kan er geen vinden. Het land staat in brand, de vliegtuigen zijn verrot, er zijn overstromingen aan de ene kant en jij gooit thee naar mensen in het hoofd. Sommige dingen schieten me te binnen, maar het is beter als ze dat niet doen.”

Bron: Turkse media