Taxi's op een plein in de wijk Yenikapı, in Istanbul, Turkije, 2 jan. 2021

In een taxi springen is de gemakkelijkste manier om in Istanbul rond te reizen, maar sommige taxichauffeurs kunnen het voor toeristen een dure ervaring maken.

Voor de lokale bevolking daarentegen blijft het een uitdaging om een taxi te vinden voor korte ritten. Deze twee veel voorkomende klachten dragen bij tot de slechte reputatie die de bezetting heeft bevlekt.

Het taxiprobleem van de stad haalde vorige week opnieuw de krantenkoppen toen het Gemeentebestuur van Istanbul (IBB) aankondigde dat 397 taxivergunningen waren opgeschort nadat de chauffeurs ervan waren beschuldigd klanten te veel te hebben aangerekend.

Inwoners van Istanbul klagen dat veel chauffeurs excuses vinden om passagiers die goedkopere, korte-afstandsroutes afleggen, niet toe te laten – met als meest voorkomende bewering dat hun dienst er net op zit.

 

Een echtpaar dat in de stad op vakantie was en hun naam of nationaliteit niet bekendmaakte, vertelde dinsdag aan Demirören News Agency (DHA) dat een taxichauffeur 14 dollar (TL 120) vroeg om hen van het Taksim-plein op te halen, hoewel de rit normaal de helft van dat bedrag zou kosten.

Het echtpaar zei dat hun hotel hen adviseerde over de prijs te onderhandelen voordat ze in een taxi stapten, maar dat ze moeite hadden een chauffeur te vinden die een redelijke prijs bood en pas na minutenlange onderhandelingen met meerdere chauffeurs tot een compromis kwamen.

Oya Dereci zegt dat ze tegenwoordig voor het openbaar vervoer kiest na de problemen die ze met taxichauffeurs heeft gehad.

Een inwoner van Mecidiyeköy, een van de drukste zakenwijken in de stad, zegt Dereci dat sommige chauffeurs onwillig zijn om wisselgeld terug te geven, terwijl anderen vragen waar je heen wilt en smoesjes verzinnen als het een korte afstand is.

“Ik had een keer bagage en er stopte een taxi. De chauffeur vroeg of ik naar het vliegveld ging. Toen ik hem vertelde dat ik naar een nabijgelegen locatie zou gaan, reed hij weg,” zei ze.

Fikret Aslan, een andere inwoner van Istanbul, zegt dat taxichauffeurs liever toeristen hebben dan lokale klanten.

Aygün Nuriyeva zegt dat ze een app gebruikt om taxi’s aan te roepen, maar als de chauffeurs haar “korte” route zien, komen ze niet opdagen.

Leman Arkun zegt dat ze tegen dezelfde problemen aanliep en klachten indiende tegen chauffeurs, maar vaak krijgen ze lichte boetes.

“Ze accepteren nooit korte-afstandsritten en als het regent, kun je helemaal geen rit vinden”, klaagt ze.

Taxichauffeurs erkennen de klachten, maar zeggen dat niet alle chauffeurs korte-afstandritten weigeren en klanten te veel aanrekenen.

“We rijden mensen waar ze maar willen, maar als er te veel verkeer is, willen sommige chauffeurs niet naar locaties met veel verkeer,” zei Hurşit Yavuz, een taxichauffeur die werkt in het district Kağıthane.

Mustafa Akça, al 22 jaar taxichauffeur, zegt dat taxichauffeurs die voor een vaste taxistandplaats werken verplicht zijn om klanten te brengen waar ze heen willen, ongeacht de afstand.

“Maar sommige taxi-eigenaren huren ‘hebzuchtige’ chauffeurs in die snel willen verdienen met één langeafstandstarief, in plaats van meerdere tarieven te verdienen gedurende de dag.”

Het verkeer is een ander probleem. “Zolang er druk verkeer is, zal het moeilijk zijn om een taxi te vinden in Istanbul,” zei hij.

Chauffeur Ahmet Yavuz zegt dat sommige chauffeurs, vooral buiten populaire winkelcentra en toeristische locaties zoals het Sultanahmetplein, de neiging hebben om “buitenlandse” klanten te kiezen.

“Ik kies elke klant. Mensen moeten hun eigen navigatiesysteem hebben of het gemiddelde tarief voor een bepaalde locatie berekenen voordat ze een taxi nemen. Ze kunnen 153 (de klachtenlijn van de gemeente) bellen als ze te veel moeten betalen,” zei hij.

Bron: Sabah