Turkije zal doorgaan met haar open deuren-politiek jegens de vluchtelingen desondanks het land de meeste Syriërs ter wereld opvangt, aldus de woordvoerder van de Turkse president.

Twee dagen voor de World Humanitarian Summit van start gaat in Istanboel sprak Ibrahim Kalin, woordvoerder van de president, met een aantal journalisten. Hij zei:

“De allergrootste last wordt op dit moment gedragen door Turkije”.

Ibrahim Kalin
Ibrahim Kalin

“Er zijn bepaalde financiële en politieke uitdagingen die wij nog zelf moeten overwinnen maar wanneer het komt op Syrische vluchtelingen heeft Turkije altijd een open deuren-politiek gehanteerd”, zei hij.

De World Humanitarian Summit die zal plaatsvinden op maandag en dinsdag, zal bijgewoond worden door 125 leden van de Verenigde Naties en minstens 50 staatshoofden zullen die dag maatregelen aankondigen die het impact van humanitaire crisissen moeten beperken.

Turkije staat momenteel derde op de lijst van landen die het meeste internationale humanitaire werk verrichtte in 2012 en 2013. Volgens het rapport van een andere humanitaire organisatie, zijn de top vijf donors de VS (3.8 miljard euro), gevolgd door de EU (1.9 miljard euro), VK (1.2 miljard euro), Turkije (1.0 miljard euro), en Zweden met 784 miljoen euro.

Turkije die op dit moment 3 miljoen Syriërs opvangt, heeft 11 miljard euro uitgegeven sinds de start van humanitaire crisis in Syrië.

AA