Brussel – Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) beloofde op een vergadering met zijn EU-collega’s om nog eens 100 vluchtelingen uit Griekenland naar België te halen. Dat past in het spreidingsplan dat de Commissie heeft uitgewerkt.

Begin april liet België al weten dat het honderd plaatsen vrijgemaakt had voor Syriërs en Irakezen uit Griekenland. Pas woensdag komen de eerste twintig naar België. De Commissie haalde woensdag uit naar de lidstaten omdat ze onvoldoende werk maken van de afgesproken spreiding van 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië. Voorlopig staat de teller op 1.500. Van die 160.000 moet België er 3.812 opnemen.

‘Wij plegen geen obstructie’, zegt Francken. Hij wijst erop dat Griekenland veel tijd nodig heeft om de procedure af te ronden. Eerst moet het van elke vluchteling een dossier opmaken voor screening door de Belgische administratie. Maar soms zijn die dossiers te mager om een oordeel te vellen, zegt Francken. Als België de dossiers teruggestuurd heeft, moet de Griekse administratie alles afronden.

58 miljoen euro

De Belgische regering maakte gisteren 58 miljoen euro vrij om de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Dat past in het migratieakkoord dat de EU en Turkije op 18 maart sloten. ‘Een goede deal’, meent Francken. ‘Het opvangbudget van Fedasil voor dit jaar bedraagt 600 miljoen. Als de asielstroom had aangehouden, zouden we er met 58 miljoen niet gekomen zijn.’

De Standaard