Turkije gaat 32 landgenoten en hun families evacueren uit de deelstaat Hubei in China. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken schriftelijk meegedeeld op 29 januari. De evacuaties gebeuren vooral in de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het Coronavirus.

“We staan in contact met al onze landgenoten. Er verblijven er 32 in Wuhan. We hadden al voorbereidingen getroffen en nu gaan we over tot evacuatie. Niemand van onze landgenoten is in contact gekomen met het virus,” zegt Emin Önen, Turks ambassadeur in China, op de commerciële televisiezender NTV.

“We zijn dit aan het regelen met de Chinese overheid. Onze landgenoten zullen naar Turkije overgevlogen worden met een luchtambulance en er gaan specialisten mee,” zegt Önen.

In eerste instantie zullen de mensen in een soort quarantaine geplaatst worden, hoewel niemand besmet is geraakt, voor zover men weet.

“Er zal een procedure opgestart worden, zowel in het belang van henzelf als van het land. We hebben 6.000 landgenoten in China en staan in contact met de consulaten-generaal.”

De ambassade is ook een chatgroep gestart op een Chinees socialemediaplatform, om nauw contact te houden met alle landgenoten.

Alle Turken die onlangs in China waren voor toeristische of commerciële doeleinden hebben al contact opgenomen met de ambassade, aldus nog Önen.

Volgens de ambassadeur zijn meer dan 6.000 mensen besmet met het mysterieuze virus, en 44.000 mensen werden in quarantaine geplaatst. Hij benadrukte dat er geen enkel besmettingsgeval bekend is onder de Turkse burgers. Op dit moment worden er quarantaines voorzien in Wuhan en de vele andere deelstaten en metropolen van China. Alle busvervoer ligt stil.

Maar Önen zei ook dat een deel van de informatie die in Turkije verspreid wordt, overdreven is en onnodige paniek veroorzaakt.

“Er wordt veel overdreven misinformatie gepost op sommige sociale media in Turkije. Dat kan leiden tot paniek bij de bevolking.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.