Afbeelding: het gebaar van de Grijze Wolven

Volgens Christoph Heshmatpour, de woordvoerder van Wienerlinien, de openbaarvervoersmaatschappij van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, heeft de stad 4 Turkse buschauffeurs ontslagen omdat ze het gebaar van de Grijze Wolven gemaakt zouden hebben.

Zo vernam Anadolu Agency. Heshmatpour vertelde vrijdag aan de pers dat de 4 chauffeurs te zien waren in een video waarin ze het gebaar maakten. De video werd gemaakt terwijl de mannen wat aan het dollen waren in de keuken van een stelplaats, en dook later op sociale media op.

In Oostenrijk is het gebaar van de Grijze Wolven sinds maart 2019 verboden omdat het wordt gezien als een extremistisch symbool. Het gebaar wordt geassocieerd met de Turkse Partij voor Nationalistische Beweging (MHP), en wordt gevormd door de middelvinger en de ringvinger op de duim te plaatsen.

Daarmee wordt dan de kop van een wolf gevormd, het symbool van Turks nationalisme. Turkije veroordeelde deze beslissing omdat die de bilaterale relaties tussen beide landen schade zou toebrengen. Ankara riep Wenen op om een einde te maken van het (politieke straatje zonder einde) waardoor populisme in de hand gewerkt wordt.

Het verbod geldt trouwens niet alleen voor het Grijze-Wolvengebaar maar voor alle symbolen en gebaren die door extremistische organisaties gebruikt worden. Op het gebruik of de distributie van de symbolen, of materiaal waar de symbolen opstaan, staan boetes tot 10.000 euro.

Na het cruciale Turkse referendum in 2017, waarbij president Recep Tayyip Erdogan won, werd de attitude van de Oostenrijkse regering tegenover Turkse burgers harder. Bijna 75% van de Oostenrijkse Turken stemden voor de grondwetswijziging en dat zette Oostenrijk aan om maatregelen te nemen.

K.L.

Bron: Sabah