Op vrijdag liet minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca weten dat in Turkije nog geen gevallen van besmetting met het Chinese Coronavirus zijn bevestigd. Tijdens een persconferentie herhaalde hij ook verschillende keren dat mocht er toch een geval gemeld worden, Turkije over voldoende middelen beschikt om veilig met die besmetting om te gaan.

Koca liet ook weten dat zo’n 11.000 mensen die vanuit China in Turkije aankwamen, met een warmtecamera werden onderzocht op tekenen van koorts en dat bloedstalen van 68 mensen uit verschillende Turkse provincies onderzocht zijn. Daarbij werden geen sporen van het virus ontdekt. Verder waren er ook geen infecties met het virus bij de Turken die uit de Chinese stad Wuhan geëvacueerd worden, hoewel zij, samen met de bemanningen die hen evacueren, 14 dagen in quarantaine geplaatst zullen worden om zeker te zijn dat ze het virus niet opgelopen hebben.

Volgens Koca vertrekt er een vrachtvliegtuig vanuit Ankara. Dat vliegtuig zal 34 Turken, 7 Azerbeidzjanen, 7 Georgiërs en 1 Albanees uit Wuhan weghalen.

De uitbraak van het nieuwe Coronavirus begon in de Chinese stad Wuhan en zou van dieren, waarschijnlijk vooral vleermuizen, op de mens zijn overgegaan.

Volgens de Chinese commissie voor Volksgezondheid zou de dodentol door het virus op vrijdag al zijn opgelopen tot 213. Er zijn in China ook al 9.692 besmettingen bevestigd.

Foto: Wuhan

Het Coronavirus, dat ook bekend staat als 2019-nCoV, veroorzaakt longontsteking. Ondertussen sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie al internationaal alarm.

Op donderdag verklaarde de organisatie de uitbraak als wereldwijde noodtoestand, nadat ook in andere Aziatische landen besmettingen gemeld werden. Ook in Europa, de VS en Canada doken al gevallen op.

Chinese reizigers, vooral als ze uit Wuhan komen, worden op veel luchthavens ter wereld onderzocht op het virus, en verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook Turkish Airlines, vliegen niet meer op Wuhan en enkele andere Chinese steden.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)