Grieks Europarlementslid dat Turkse vlag verscheurde hangt rechtszaak in Turkije boven het hoofd

Er komt een gerechtelijk onderzoek naar Ioannis Lagos, die een Turkse vlag verscheurde in het EP, een schending van de soevereiniteit van de staat

Turkije stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen een Grieks parlementslid, die een Turkse vlag verscheurde in het halfrond van het Europees Parlement. Dat heeft het Turks Parket vrijdag laten weten.

De openbaar aanklager in Griekse politicus zal Ioannis Lagos, een extreem-rechts Grieks Europarlementslid, vervolgen voor schending van de soevereiniteit van de staat, onder Artikel 300 van de Turkse Strafwet.

Woensdag werd in het Europees Parlement gedebatteerd over het grote aantal migranten op de Griekse eilanden. Lagos gaf Turkije de schuld van de “stroom migranten die [zijn land] binnenkomt” en “alles krijgt wat ze maar willen”.

Vervolgens scheurde hij een papieren Turkse vlag in stukken, maakte propjes van de snippers en gooide die op de grond.

Lagos is één van de prominentste figuren in de extreem-rechtse racistische partij Gouden Dageraad.

In 2019 werd hij schuldig bevonden aan de aanval op een gemeenschapscentrum in Athene, waar asielzoekers werden opgevangen.

Gedrag van Lagos

De ministeries van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Turkije en de Turkse regeringspartij veroordeelden het gedrag van Lagos.

In oktober vorig jaar werd een Italiaans Europarlementslid, Angelo Ciocca, verschillende dagen geschorst. Hij gooide een doos Turks fruit leeg, tijdens een debat over de antiterreuroperatie Vredeslente in Noord-Syrië.

Bron: AA

S.V.R.