Turkije, Israël komen overeen te werken aan verbetering van de betrekkingen: AKP-woordvoerder

Turkije en Israël zijn overeengekomen om te werken aan het verbeteren van hun gespannen betrekkingen na een zeldzaam telefoongesprek tussen hun presidenten, zei een woordvoerder van de regerende AKP van Turkije op 14 juli. 

De twee landen hebben in 2018 ambassadeurs uitgewezen na een bittere ruzie. Ankara heeft Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de behandeling van Palestijnen, terwijl Israël Turkije heeft opgeroepen om de steun aan de Palestijnse groepering Hamas, die Gaza regeert, te laten vallen.

Beide partijen zeggen dat de ander eerst in beweging moet komen om toenadering te zoeken.

President Tayyip Erdoğan belde maandag de nieuwe president van Israël, Isaac Herzog, om hem te feliciteren met zijn ambtsaanvaarding. Het presidentschap van Israël is een grotendeels ceremoniële functie.

“Na dit gesprek is een kader ontstaan waarin vooruitgang moet worden geboekt met betrekking tot verschillende kwesties die voor verbetering vatbaar zijn en waarin stappen moeten worden gezet om problematische gebieden op te lossen,” zei woordvoerder Ömer Çelik na een AKP-vergadering.

Kwesties

Çelik noemde de Palestijnen als een van de vele kwesties die Turkije met Israël wil bespreken, en voegde eraan toe dat gebieden als toerisme en handel een “win-win” voor beide naties zouden moeten zijn.

De bilaterale handel is sterk gebleven ondanks de politieke geschillen.

Tijdens het gesprek, dat plaatsvond een dag na het bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan Ankara, zei Erdoğan tegen Herzog dat hij waarde hecht aan de instandhouding van de dialoog en zei dat de Turks-Israëlische betrekkingen essentieel zijn voor de regionale stabiliteit.

Erdoğan herhaalde ook zijn steun voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en voegde eraan toe dat “positieve stappen” de banden tussen Turkije en Israël ten goede komen, aldus zijn bureau.

Terreurstaat

In mei noemde Erdoğan Israël een “terreurstaat” nadat de Israëlische politie met rubberkogels en verdovingsgranaten had geschoten op Palestijnse jongeren bij de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem.

Turkije heeft de laatste tijd ook geprobeerd om zijn versleten banden met Saoedi-Arabië en Egypte te herstellen.

De oproep van maandag kwam een maand nadat Naftali Bennett premier van Israël werd, ter vervanging van Benjamin Netanyahu, met wie Erdoğan vaak weerhaakjes had uitgewisseld.

Bron: Hürriyet