Russische toeristen verlaten de luchthaven als ze aankomen in Antalya, Zuid-Turkije, 29 juni 2021.

Dit zijn de prominentste maatregelen die op dit moment in Turkije gelden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland) raadt mensen aan alleen naar Turkije te reizen indien noodzakelijk. Reizigers uit Nederland worden wel toegelaten.

Het is mogelijk het land te bezoeken als je veertien dagen geleden volledig gevaccineerd bent of je kan aantonen dat je minder dan zes maanden geleden bent hersteld van COVID-19. Een negatieve PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur.

Wie met het vliegtuig reist, moet zich voor vertrek registreren via de website van de Turkse overheid.

Vrijwel alle maatregelen in Turkije zijn opgeheven. Wel is het nog verplicht om op openbare plekken (binnen en buiten) een mondkapje te dragen. Ook gelden daar nog afstands- en hygiënemaatregelen.

Reizigers uit België

Reizigers uit België zijn vrijgesteld van quarantaine als ze één van de volgende documenten kunnen voorleggen: Een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de persoon minstens 14 dagen voor binnenkomst volledig is ingeënt, een negatieve PCR-test die minder dan 72 uur voor binnenkomst is uitgevoerd of een negatieve snelle antigeentest van minder dan 48 uur.

Passagiers kunnen steekproefsgewijs worden onderworpen aan PCR-tests die worden uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Als de testuitslag positief is, worden reizigers behandeld volgens het COVID-19-protocol van het ministerie van Volksgezondheid en worden ze 14 dagen in quarantaine geplaatst op een adres naar keuze.

Alle reizigers vanaf 6 jaar die in Turkije via lucht aankomen, moeten het Formulier voor toegang tot Turkije binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Turkije elektronisch invullen. Dit geldt niet voor passagiers op doorreis. Iedereen die dit formulier invult, krijgt automatisch een persoonlijke HES-code toegewezen.

Tijdens uw verblijf

Personen die gedurende hun verblijf in het land positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert.

Boete

Indien men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een locatie aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden.

HES-code

Om tot bepaalde openbare plaatsen toegang te verkrijgen, zoals winkelcentra, markten of restaurants, om in een hotel in te checken en om tussen Turkse steden per vliegtuig, trein of bus te reizen, moet men over een HES-code beschikken.

Waarschuwing voor Turkije-vakantiegangers inzake gebruik HES-code

Deze code kan verkregen worden na aankomst op het Turkse grondgebied. Bovendien zijn buitenshuis het dragen van een masker en respect voor sociale afstand verplicht (op alle openbare plaatsen, in de straat, op het werk, in voertuigen met meer dan twee personen, enz.).

Passagier Lokalisatie Formulier (terugkeer)

Turkije wordt momenteel door de Belgische overheid als een rode zone beschouwd (buiten de Europese Unie). Verbleef u langer dan 48 uur in het buitenland of keert u terug met het vliegtuig of de boot of keert terug u met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor uw aankomst in België in.

Bron: Twitter