Melih Bulu

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 15 juli een toprector van de universiteit van Istanbul vervangen, wiens benoeming maandenlang tot protesten van studenten heeft geleid.

Erdoğan benoemde Melih Bulu in januari tot rector van de Boğaziçi-universiteit, maar studenten begonnen te protesteren omdat ze vonden dat de benoeming van Bulu als rector in strijd was met de gebruiken van een 158 jaar oude universiteit.

In een aankondiging die in de Staatscourant werd gepubliceerd, ontsloeg Erdoğan Bulu. De president gaf geen reden voor zijn ontslag. Prof. Dr. Mehmet Naci İnci is aangesteld als interim-rector.

De protesten van studenten en academici begonnen vrijwel onmiddellijk in januari en duren tot op de dag van vandaag voort.

Afgezet als rector

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Melih Bulu afgezet als rector van een topuniversiteit in Istanbul, een benoeming die maanden van protesten en honderden arrestaties heeft uitgelokt.

Een presidentieel decreet dat donderdagwerd gepubliceerd, kondigde het besluit aan.

Het gaf geen reden voor de verandering of verdere details.

CNN Turk meldde dat het besluit om Bulu te ontslaan kwam na een buitengewone vergadering op woensdag gehouden door de Raad van Hoger Onderwijs, bekend als YOK, die Bulu’s controversiële uitspraken en activiteiten in de afgelopen zes maanden besprak. Er zijn ook beschuldigingen geweest van plagiaat tegen Bulu in verband met zijn doctoraat.

“De leden van de raad evalueerden ook de eisen van de studenten en professoren en onderstreepten de noodzaak om de institutionele identiteit van Bogazici niet te schaden,” voegde CNN Turk eraan toe.

“Vervolgens werd een YOK-rapport over Bulu ingediend bij het Turkse presidentschap.”

De benoeming van Bulu, een academicus en voormalig politiek kandidaat, op de post aan de Bogazici Universiteit was bekritiseerd als ondemocratisch en de protesten sinds begin januari verspreidden zich kortstondig naar andere steden.

De demonstranten waren woedend omdat Bulu de eerste rector was die van buiten een universiteit was benoemd sinds een militaire staatsgreep in 1980.

Bulu had zich eerder kandidaat gesteld voor de regerende AKP-partij van Erdogan tijdens de verkiezingen van 2015.

Informeel interne verkiezingen

Hoewel de Bogazici Universiteit sinds 1992 informeel interne verkiezingen had gehouden om kandidaten voor rector te selecteren, heeft de regering in 2016 – in de nasleep van de couppoging in juli – de noodtoestand gebruikt om het proces voor de selectie van de rector te wijzigen en de macht aan de Turkse president te geven.

De universiteit wordt door velen gezien als het Harvard van Turkije vanwege de hoge kwaliteit van het onderwijs, de liberale omgeving en de geschiedenis die 150 jaar teruggaat.

Bogazici, dat oorspronkelijk werd gesticht door Amerikaanse missionarissen, heeft duizenden alumni die in de beste bedrijven van het land en in de top van de staatsbureaucratie werken.

Een persoon die bekend is met de denkwijze van de regering zei dat hoge Turkse ambtenaren de zachtmoedige Bulu “zwak” vonden tegenover de gevestigde orde binnen de universiteit. “Hij is een beetje naïef,” zei de persoon.

Hoewel alumni en studenten van Bogazici het ontslag als een overwinning vierden, is het heel goed mogelijk dat Erdogan de volgende keer een hard-liner voor de functie benoemt, aangezien de wet hem daartoe ruime bevoegdheden geeft.

YOK kondigde aan dat Bulu’s adjunct-professor Mehmet Naci Inci waarnemer zal zijn tot een nieuwe benoeming.

Uit opiniepeilingen is gebleken dat er wijdverspreide oppositie is tegen “politieke” benoemingen voor rectoren aan universiteiten, ook onder AKP-aanhangers.

In februari stelde Abdurrahman Dilipak, een conservatieve columnist en aanhanger van de AKP, dat de benoeming van Bulu “problemen veroorzaakte in de partijafdelingen” en dat “de wijze van benoeming moet worden heroverwogen”.

Bron: Hürriyet