Brussel – De Europese leiders en de Turkse premier Davutoglu hebben een akkoord bereikt over de vluchtelingenproblematiek. Dat bevestigt nu ook de woordvoerder van Europees president Donald Tusk. De deal voorziet dat alle vluchtelingen die na zondag 20 maart op de Griekse eilanden aankomen naar Turkije teruggestuurd worden.

Tusks woordvoerder meldde dat Davutoglu momenteel aanschuift bij de EU-leiders om de deal te finaliseren.https://twitter.com/FranckenTheo/status/710839319733407745

“Deal is rond”, tweette Belgisch staatssecretaris Francken eerder al.

De Finse premier hield het bij een kort “Turks akkoord goedgekeurd”. Zijn Tsjechische collega was omstandiger:

“Akkoord met Turkije goedgekeurd. Alle illegale immigranten die aankomen in Griekenland vanuit Turkije keren vanaf 20 maart terug.”

Dat het akkoord zo snel in werking treedt, zou te maken hebben met het feit dat de EU wil vermijden dat vluchtelingen nu nog snel de oversteek naar Griekenland maken. Een Turkse hoge ambtenaar zegt dat de vluchtelingen die na zondag aankomen, vanaf 4 april zullen teruggestuurd worden. Het gaat om een tijdelijk mechanisme waarbij voor elke Syrische vluchteling die vanop de Griekse eilanden terug naar Turkije wordt gestuurd een andere Syriër vanuit Turkije in Europa hervestigd wordt.

Verder engageren de Europese lidstaten zich om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te versnellen.

Nadat Cyprus verzet had aangetekend tegen het openen van nieuwe onderhandelingshoofdstukken zolang Turkije geen vliegtuigen en schepen binnenlaat die rechtstreeks vanuit Cyprus afkomstig zijn, kwamen Davutoglu en Tusk overeen enkel hoofdstuk 33 van het zogenaamde ‘communautair acquis’ aan te snijden, en dat nog voor de zomer.

Bron: HLN.BE