Turkije dreigt het vluchtelingenakkoord met de EU op te blazen als de beloofde visumliberalisering tegen eind oktober er niet is.

Turkije wil dat de Europese Unie ten laatste tegen oktober de beloofde visumliberalisering voor de Turken invoert. Anders zal de Turkse regering het vluchtelingenakkoord met de EU opschorten. ‘Komt het niet tot een visumliberalisering, zullen we gedwongen zijn afstand te nemen van het terugnameakkoord en de verklaring van 18 maart’, klinkt het. Zijn regering verwacht een concrete termijn. ‘Het kan begin of midden oktober zijn, maar we verwachten een vaste datum.’

Het vluchtelingenakkoord werkt omdat Turkije ‘heel ernstige maatregelen’ heeft getroffen, aldus de minister. Hij verwijst dan naar de bestrijding van mensensmokkelaars. ‘Dat is echter afhankelijk van de opheffing van de visumplicht voor onze burgers, wat ook voorwerp van de overeenkomst van 18 maart is’, stelt hij. De minister verzekerde dat het niet om een loos dreigement gaat.

Opgeschoven

De visumplicht voor Turkse burgers moest aanvankelijk vanaf juli worden opgeheven. Die termijn werd echter opgeschoven, omdat Turkije nog niet alle 72 voorwaarden had vervuld, zoals de hervorming van de Turkse antiterreurwetten.

De gebeurtenissen na de mislukte staatsgreep van twee weken geleden hebben de relaties tussen de EU en Turkije nog verder op scherp gesteld. Vooral de eventuele invoering van de doodstraf zit de Europese leiders hoog. Zowel Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker als de Duitse kanselier Angela Merkel heeft al gewaarschuwd dat de Turkse toetreding tot de EU uitgesloten is als de doodstraf er komt.

De Tijd