Sebastian Kurz

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken vertelde zaterdag in de ‘Kleine Zeitung’, een Oostenrijks nieuwsblad, dat de minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk, Sebastian Kurz, er vanaf nu alleen voor staat in het in stand houden van de bevriezing van de toetredingsgesprekken.

“Als Europese diplomaten moeten wij allemaal onze Turkse ambtsgenoten overtuigen om het dialoog verder te zetten.”

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken onderstreepte het belang van de vluchtelingendeal met Turkije, eraan toevoegend dat de EU-lidstaten onmogelijk de migratie alleen zal kunnen tegenhouden. Zelfs al zouden alle landen de beveiligingsmaatregelen versterken rond de grenzen, blijft de migratie te sterk.

“De EU kan zich het gewoonweg niet permitteren”

“Turkije speelt een enorm grote rol bij de stabilisering en het vredesproces in Irak en Syrië, alsook in de strijd tegen IS. De EU kan zich het gewoonweg niet permitteren om de deuren te sluiten voor een land dat in zulke positie staat.” voegde Erjavec eraan toe.

Turkije en de EU tekenden een vluchtelingenakkoord in maart. Deze had tot doel de illegale migratie te ontmoedigen die plaatsvindt rondom de Egeïsche Zee, door strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandelaars en door het bevorderen van de levensomstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije.

“Gewaarschuwd de grenzen te openen”

Het vluchtelingenakkoord hield ook de versnelling in van Turkije’s toetreding tot de EU en de visa-vrije doorgang van de Turkse nationalen binnenin de Shengenzone.

Nochtans een jaar later, op 24 november, koos het Europees Parlement een motie door te stemmen die de bevriezing van de toetreding van Turkije inhield. Dit als antwoord op de gevolgen van de onderzoeken gevoerd na de mislukte coup en de recente maatregelen die genomen werden in de strijd tegen het terrorisme, meer bepaald tegen PKK en FETÖ.

Volgend op de motie van het Europees Parlement had President Recep Tayyip Erdoğan gewaarschuwd de grenzen te openen en zo alle vluchtelingen te laten doorstromen naar de EU.

Bron: Sabah