Duitsland heeft een verdacht lid van de verboden Revolutionary People’s Liberation Party / Front (DHKP / C) in Hamburg aangehouden, aldus een bron binnen de staat.

Het Federaal Parket zei dat Musa Aşoğlu, 55, de Nederlandse nationaliteit heeft en een sleutelfiguur is in de Europese vleugel van het DKHP-C.

Aşoğlu heeft een prijs van 4 miljoen Turkse lira (meer dan $ 1 miljoen euro) op zijn hoofd en stond in “categorie rood” op de lijst van meest gezochte terroristen, die werd vrijgegeven door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vorig jaar heeft de ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuwe lijst gemaakt, die 676 namen bevat. De lijst is onderverdeeld in vijf kleurcode categorieën, rood van de meest gewilde, gevolgd door blauw, groen, oranje en grijs.

Hürriyet


Wie is Musa Asoglu?

musa-asoglu
Links: Musa Aşoğlu. Rechts: Erdal

Musa Aşoğlu, geboren op 15 augustus 1961 te Hendek in Turkije, werd in 2015 op de nationale terroristenlijst van Nederland geplaatst. Aşoğlu is één van de leidende figuren binnen het ‘Revolutionair Volksbevrijdingsleger’ (DHKP-C). Dit is een marxistische club die zich ‘de stichting van een communistische staat middels geweld’ tot doelstelling heeft gesteld. De organisatie is sinds enkele jaren weer actief en heeft legereenheden van de NAVO in Turkije als doel aangewezen.

DHKP-C kwam onlangs weer in het nieuws toen militanten van de organisatie een openbaar aanklager gegijzeld hielden. De openbaar aanklager kwam om het leven bij de gijzeling.

Twee jaar geleden pleegde de groep een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara. De opdracht voor die aanslag kwam uit Nederland. Aşoğlu, die zich heeft ontpopt als leider van de groep, zou al geruime tijd in Nederland verblijven.

via Elsevier.nl