Turkse minister voor EU-zaken Omer Celik is niet gecharmeerd van uitspraken van de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger. Hij zei eerder, net als veel anderen, dat zolang Turkije geregeerd wordt door president Recep Tayyip Erdogan, het onwaarschijnlijk is dat het land lid van de EU kan worden. De uitspraak getuigt van ‘cultureel racisme’, vindt de Turkse EU-minister.

Oettinger zei dat hij Turkije in de komende tien jaar geen lid ziet worden van de Europese Unie. Ook wanneer het Erdogan-tijdperk zou eindigen, zou een Turks lidmaatschap van de EU nog ‘issues’ met zich meebrengen, zei de Duitse eurocommissaris.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern zei eerder ook dat Turkije de komende decennia geen kans maakt om bij de EU te komen. Turkije reageerde daarop door te zeggen dat Oostenrijk de ‘hoofdstad van racisme’ is.

Celik kritiseert ook EU-houding na coup

Celik uit zich woensdag in soortgelijke woorden. Zij die beweren dat Turkije onder Erdogan niet bij de EU kan maken zich schuldig aan ‘cultureel racisme’, zegt hij.

‘Ze houden ons onder schot en roepen op tot kalmte. Maar ze staan niet achter ons als ze oproepen tot kalmte jegens degenen die ons willen doden,’ zegt Celik woensdag, meldt Hurriyet. Celik verwijst daarmee naar de mislukte staatsgreep en de zogenaamde prediker Fethullah Gulen, hij die verdacht wordt van de coup.

‘EU saboteert migratiedeal’

De EU-expansiecommissaris Johannes Hahn zei onlangs dat de Turken niet bereid zijn om het geld dat ze ontvangen in het kader van de EU-migratiedeal op te geven. Volgens hem heeft Turkije dat geld nodig. Ook die uitspraak staat Celik niet aan. ‘Hahn zegt dat Turkije dit geld nodig heeft, maar Turkije heeft dat geld niet nodig. Turkije is geen land dat gekocht kan worden,’ sneerde de Turkse minister. Volgens hem ‘saboteert’ Hahn op deze manier de migratiedeal.

Presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin haalde eerder ook uit naar Oettinger. ‘Dit soort speculaties over Erdogan’ doen de EU geen goed, zegt hij. ‘Of ze Erdogan nu leuk vinden of niet: iedereen die democratie, mensenrechten en vrijheid verdedigt, is hem dankbaarheid verschuldigd,’ zegt hij over de verijdelde coup. Hij onderstreept dat EU-lidmaatschap voor de regering in Ankara nog altijd een strategisch doel blijft.

elsevier.nl