Premier Binali Yildirim herhaalde zijn oproep aan de oppositieleider en de orde van advocatenbalies om de openingsceremonie van het gerechtelijk jaar op 1 september bij te wonen op het presidentieel paleis in Ankara.

“We wensen dat ze zouden deelnemen”, zei Yildirim op 31 augustus. Kemal Kilicdaroglu, voorzitter van de grootste oppositiepartij de CHP en Metin Feyzioglu, voorzitter van de Unie van Advocatenbalies, kondigden al eerder aan dat ze niet zouden deelnemen aan het evenement in het presidentieel paleis omdat dat het ‘de gerechtelijke onafhankelijkheid in het gedrang zou brengen’.

Ceremonie

Yildirim echter, scheepte hun af door hun eraan te herinneren dat alle seniorenpersoneel in het gerechtelijk systeem benoemd worden door de president. Het is dus niet meer dan normaal voor president Erdogan om zo’n ceremonie te organiseren waar het principe van de rechtstaat  benadrukt wordt.

Grootsheid van Turkije

“Het presidentieel paleis behoort het volk toe. Het is dan ook normaal dat zaken die het volk aangaan hier besproken worden”, zei hij. Hij voegde er nog aan toe dat het organiseren van zo’n evenement in het presidentieel paleis in plaats van een hotel, de grootsheid van Turkije laat zien. “Aan de andere kant verklaarde Devlet Bahceli,voorzitter van oppositiepartij MHP aan dat hij de ceremonie wel zal bijwonen en ook hij riep meneer Kilicdaroglu aan om aanwezig te zijn”, zei Yildirim.

“Zowel meneer Kilicdaroglu als meneer Feyzioglu hebben het paleis al eerder bezocht. Wat is er nu veranderd dat ze niet aanwezig zullen zijn? Ik heb moeite om dat te begrijpen”.

Hurriyet