Een 2300 jaar oude sarcofaag van het Hellenistisch tijdperk is opgegraven in een bouwwerf in het Canikli-district in de noordelijke provincie Samsun. De graftombe werd ontdekt tijdens uitgravingen uitgevoerd door de gemeente Canik en het Museum van Archeologie en Etnografie als onderdeel van het 15 juli ‘Martelarenheuvelproject’.

De sarcofaag is gesitueerd in een archeologische site in het Toptepe-buurt. De muren van de graftombe zijn gemaakt van natuurstenen en laten een waar kunstwerk van vrijmetselarij zien. Er bevindt zich ook een gang van 12 meter genaamd ‘dramos’. Het gebogen plafond van de dramos is zo’n 2,8 meter hoog en 2,5 meter breed.

Archeo1

Betekenisvolle ontdekking

De burgemeester van Camik, Osman Genc, zei in een interview dat Samsun nog veel andere historische artefacten herbergt gezien de stad een prominente rol speelde in handel in de oudheid. “Deze ontdekking zal het Martelarenproject nog betekenisvoller maken. Dit is de enige plaats waar heel Samsun gezien kan worden”, zei hij.

 

Samsun (onder de oude Grieken gekend als Amisos), werd opgericht rond 750 v;C door Milesiërs die de stad hebben doen bloeien door middel van handel met mensen uit Anatolië.

Sabah