Drie vrouwen uit Leopoldsburg zijn tijdens de inschrijving in een basisschool aangevallen door een man, naar verluidt omdat ze Turks aan het praten waren en een hoofddoek droegen. De directie van de school neemt maatregelen.

De aanloop naar het nieuwe schooljaar is in basisschool De Piramide in Leopoldsburg ontsierd door een incident tussen ouders. Afgelopen dinsdag – tijdens de inschrijvingen – werd een man boos op drie vrouwen, volgens hen omdat ze Turks aan het praten waren op de speelplaats en een hoofddoek droegen.

‘We spreken perfect Nederlands’

“We spreken perfect Nederlands, maar op dat moment waren we inderdaad Turks aan het praten”, vertelt een van de vrouwen in Het Laatste Nieuws. “De zus van mijn buurvrouw was op bezoek. Zij woont in Luik en spreekt geen woord Nederlands en wij geen Frans. Vandaar het Turks. “De man zou beginnen roepen zijn, gespuwd hebben en ook een vrouw bij de keel hebben gegrepen. Het schoolpersoneel moest tussenbeide komen.

Puur racisme

“Wat we hier hebben gezien, is puur racisme”, zegt directrice Elly Huysmans. “Dit kunnen en willen we niet tolereren. Er is hier een grote Turkse gemeenschap en we steken al jaren veel energie in verdraagzaamheid.” De vader vindt volgens de directrice dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Daarom is nu beslist dat hij het schoolterrein niet meer op mag.

VRT