Merkel en Erdogan

Omdat Turkije naar eigen zeggen geen nieuwe vluchtelingenstroom vanuit het door oorlog verscheurde Syrië meer aankan, beloofde president Erdogan om de vluchtelingen vrije doortocht richting Europa te geven.

Volgens Erdogan zijn door het nieuwe geweld van het regime 4 miljoen Syrische vluchtelingen onderweg naar de Turkse grens, waar zich al 1,5 miljoen mensen bevinden.

Hij beschuldigt de EU er ook van dat ze haar belofte niet is nagekomen om 25 miljoen euro vrij te maken om Turkije te helpen de financiële last van de vluchtelingen te dragen. Hij zou Duits bondskanselier Angela Merkel het tegenvoorstel hebben gedaan dat Turkije de EU 100 miljoen euro zou betalen voor de opvang van vluchtelingen door Europa.

Confrontaties

Op zaterdag reageerde Erdogan voor het eerst sinds op donderdag het conflict in Idlib, in het Noorden van Syrië, opnieuw escaleerde met confrontaties tussen Turkse en Syrische troepen. Hij deed dat in Istanbul. “Gisteren hebben we de poorten opengezet en we zullen die voorlopig niet sluiten. Waarom niet? Omdat Europa haar belofte moet nakomen. Wij kunnen een nieuwe vluchtelingenstroom niet aan, maar we kunnen hen ook niet overlaten aan de genade van het Assad-regime.”

Migranten

Volgens de Turkse leider zijn sinds vrijdag al 18.000 migranten aangekomen aan de grensovergangen naar Europa. Dat aantal zou zaterdag opgelopen kunnen zijn tot 30.000.

Kort nadat bij een luchtaanval door het Syrische regime 36 Turkse soldaten in Idlib sneuvelden, liet een Turkse topambtenaar weten dat Ankara de grenzen met Europa niet langer dicht zou houden voor vluchtelingen die naar Europa willen. Politie, kustwacht en grensbewaking hebben sinds de luchtaanval de toestemming om alle vluchtelingen te laten passeren. Dit is een anticipatie op de komst van nieuwe vluchtelingen uit Idlib, waar op dit moment bijna een miljoen mensen op de vlucht zijn.

Griekenland

Ondertussen houdt Griekenland de Turkse grens wel gesloten en vuurt de Griekse politie traangas af op migranten die het land binnen willen. De Griekse overheid blijft vastbesloten om alle nieuwe migranten buiten te houden.

“We zullen al het nodige doen om onze grenzen te beveiligen”, vertelde woordvoerder Stelios Petsas aan de pers. De Griekse autoriteiten hielden in 24 uur tijd ook 4.000 mensen tegen die toch probeerden de grens over te steken.

K.L.

Bron: Sabah