We hebben veel contact met Erdogan: aldus Trump

Eerder zei Amerikaans president Donald Trump dat zijn land met Erdogan onderhandelt over het sturen van Patriot-raketten naar de Zuidelijke Turkse grens.

“We hebben veel contact met Erdogan en praten met hem over zijn aanvraag”, vertelde hij in het Witte Huis aan de pers. Eerder die dag liet Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu weten dat Ankara de raketten kan gebruiken en dat de VS dat verdedigingssysteem kunnen leveren.

Op dit moment worden raketten uit Spanje overgebracht naar de provincie Adana. De voorbije weken voerde het regime van Assad de aanvallen tegen Turkse troepen in de provincie Idlib op. Bij die aanvallen sneuvelden in totaal al meer dan 50 Turkse soldaten en geraakten tientallen anderen gewond.

Rapport van Bloomberg

De Turkse vraag naar Patriot-raketten dook voor het eerst op in een rapport van Bloomberg. Daarin stond dat Turkije 2 Patriot-batterijen aan de VS vroeg om het land de vrijheid te geven zich te toekomstige aanvallen door het Syrische regime en haar Russische bondgenoot te bestraffen.

Op donderdagavond sneuvelden minstens 33 Turkse soldaten, en geraakte tientallen anderen gewond bij een luchtaanval door het Syrische regime in Idlib, ten Zuiden van de Turkse grens.

Sinds een akkoord met Rusland dat in september 2018 gesloten werd, proberen Turkse soldaten de burgers in Idlib te beschermen. In dat akkoord zijn ook alle daden van agressie verboden. Toch schonden Rusland en het regime van Assad de voorwaarden van het akkoord al verschillende keren, met minstens 1.300 burgerslachtoffers tot gevolg.

K.L.

Bron: Anadolu Agency