Het Turkse Directoraat-Generaal voor Migratiebeheer zei op 27 oktober dat zeven Syriërs, die “provocerende” video’s hadden gedeeld van zichzelf terwijl ze bananen aten, naar aanleiding van een straatinterview waarin een burger zei dat hij het fruit niet kon betalen, zullen worden uitgezet.

Turkije’s Directoraat-Generaal van Migratie zei op 27 oktober dat ze zeven Syriërs zullen uitzetten die “provocerende” video’s deelden van zichzelf terwijl ze bananen aten in verwijzing naar een straatinterview waar een burger werd gehoord terwijl hij de financiële welvaart van Syriërs vergeleek met Turken.

“Ik kan me geen bananen veroorloven, maar Syriërs kopen ze in kilo’s,” zei de Turkse staatsburger in het interview.

De vergelijking komt vooral voort uit geruchten in de sociale media en toespraken van nationalistische politici die beweren dat Syriërs comfortabel leven van overheidssteun terwijl Turkse onderdanen lijden onder de economische crisis en werkloosheid.

Na het straatinterview begonnen Syriërs op TikTok video’s te delen van zichzelf terwijl ze bananen aten, terwijl ze ook de stemopname van het interview gebruikten.

Na reacties op sociale media vond het Directoraat-generaal Migratiebeheer de video’s “provocerend” en kondigde het aan dat er juridische stappen werden ondernomen.

“Zeven vreemdelingen werden aangehouden in verband met de provocerende video’s,” zei het directoraat in een officiële verklaring op 27 oktober, eraan toevoegend dat de aangehouden personen zullen worden uitgezet nadat de nodige procedures zijn afgerond.

Het directoraat zal de posten blijven inspecteren, aldus de verklaring.

Bron: Turkse media