Süleyman Soylu

In een reactie op de toenemende anti-vluchtelingensentimenten in Turkije zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op 28 juli dat de İşbank, de eerste nationale bank van de Turkse Republiek, was opgericht met geld dat Afghanen en Pakistanen tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog hadden gestuurd.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, heeft het stijgende anti-vluchtelingensentiment in Turkije aangepakt door te zeggen dat Pakistani en Afghanen geld naar Turkije hebben gestuurd tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog toen de natie een “moeilijke tijd” doormaakte.

Soylu zei dat het door dit geld was dat de İşbank – de eerste nationale bank van Turkije – werd opgericht.

“Ze zeggen: ‘Afghanen komen naar Turkije,’ maar ze komen niet alleen naar ons, ze gaan ook naar het Westen. Ik wil graag zeggen tegen degenen die hier kritiek op hebben: Toen dit land in een moeilijke tijd zat, toen het zelfs geen wapen of kogel had, verkochten Pakistanen en Afghanen hun armbanden en stuurden het [het geld] naar Turkije,” zei Soylu op 28 juli.

De minister maakte de opmerkingen tijdens zijn bezoek aan de Zwarte Zee-provincie Artvin, die onlangs is getroffen door verwoestende aardverschuivingen en overstromingen.

“Met het geld dat overbleef, werd de İşbank opgericht. Als we alles vergeten, zullen de toekomstige generaties ons ook vergeten,” zei hij.

Soylu maakte de opmerkingen te midden van een toenemend anti-vluchtelingensentiment in Turkije, waarbij sommige oppositiepolitici hebben gezworen de terugkeer van vluchtelingen naar hun land te verzekeren als hun partijen de verkiezingen winnen, in wat een poging lijkt te zijn om kiezers aan te trekken.

Onbeschaamde Oostenrijkse premier

Op 27 juli reageerde İYİ (Goede) Partij leider Meral Akşener tegen de verklaring van de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz dat Turkije de “meer geschikte plaats” is voor Afghaanse vluchtelingen om te verblijven, in vergelijking met Duitsland, Oostenrijk of Zweden.

“Deze onbeschaamde Oostenrijkse premier zei: ‘Laat alle vluchtelingen, Afghanen in Turkije blijven, en laat ons geld geven’. Ik zeg hierbij tegen de persoon die Oostenrijkse premier is: ‘Laat ons jullie 3 miljard euro geven, en jullie nemen alle [vluchtelingen] op die we hebben,’ zei Akşener.

Duizenden Afghanen zouden de voorbije dagen vanuit Iran naar het oosten van Turkije zijn overgestoken, na een toename van geweld in hun eigen land nu de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten zich terugtrekken en Taliban-strijders grondgebied innemen.

Turkse functionarissen zeiden vorige week dat ze 1.500 illegale migranten, de meesten Afghanen, hadden aangehouden in de buurt van de Iraanse grens in de afgelopen 10 dagen.

Turkije bouwt een muur langs een 64 km lang stuk van de Iraanse grens in de oostelijke provincie Van, waar veel van de vluchtelingen de grens oversteken.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er vorig jaar meer dan 100.000 Afghaanse asielzoekers in Turkije.

Bron: Hürriyet