Foto: Taksim, Istanbul

Nieuwe zware regenval wordt verwacht in zes noordoostelijke provincies die vorige week werden getroffen door overstromingen en een nieuwe hittegolf zal volgende week Istanbul en de Marmara-regio verschroeien, heeft een meteoroloog gewaarschuwd.

“Afgezien van het oostelijke deel van de Zwarte Zee-regio, zal er in het hele land geen neerslag vallen”, zei Orhan Şen op 28 juli op de particuliere zender CNN Türk.

Hij noemde de provincies Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize en Artvin in verband met mogelijke nieuwe neerslag in de komende twee dagen.

Şen zei: “De mensen die in deze provincies bij de rivierbeddingen wonen, moeten oppassen.”

Twee overstromingen verwoestten de noordoostelijke provincies in de afgelopen weken, waarbij zes mensen omkwamen. Drie mensen werden vermist. Volgens ambtenaren bedragen de kosten van de schade ongeveer 200 miljoen Turkse Lira (23,3 miljoen dollar).

Şen waarschuwde ook de Marmara-regio en Istanbul voor ongewone weersomstandigheden en dat de lokale bevolking rekening moet houden met een hittegolf.

“Een nieuwe golf zal de regio vanaf het weekend verschroeien en aanhouden tot volgende woensdag [4 augustus],” merkte Şen op.

Hij zei dat de dreigende hittegolf nog heter zal zijn dan de hittegolf die in juni toesloeg.

Hij zei dat het deze keer in Istanbul warmer zal worden dan 35 graden Celsius.

Bron: Hürriyet