President Erdoğan heeft het eerste lokale COVID-19-vaccin van het land “Turkovac” genoemd tijdens een evenement waarbij de eerste dosis van de derde fase van de proef met het vaccin werd toegediend aan een vrijwilliger.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft het in eigen land ontwikkelde COVID-19-vaccin “Turkovac” genoemd en gezegd dat de prik tegen het einde van het jaar beschikbaar zou moeten zijn voor gebruik.

Erdoğan deed deze aankondiging tijdens een toespraak op 22 juni ter gelegenheid van de inenting van de eerste fase III-vrijwilliger met het vaccin, dat gebruik maakt van een geïnactiveerd virus.

Op de vraag van minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca wat hij dacht dat de naam van het nieuwe vaccin zou moeten zijn, antwoordde Erdoğan: “Wat door mijn hart gaat is, voor het gemak in termen van taal voor iedereen, zou ik zeggen dat de naam ‘Turkovac’ geschikt is.”

Als antwoord zei Koca: “Het is zeer toepasselijk meneer.”

“Het is niet duidelijk hoe lang deze ziekte zal duren en hoeveel mutaties ze zal ondergaan. Het is van cruciaal belang dat we ons eigen vaccin tegen deze ziekte hebben,” zei Erdoğan ook tijdens het evenement, waarmee hij via videoconferentie verbonden was.

Ankara dient momenteel vaccins toe die zijn ontwikkeld door Sinovac , maar ook door Pfizer en Biontech.

Turkije heeft ook een vergunning voor noodgebruik verleend voor het Russische vaccin Sputnik V. Personen ouder dan 25 komen in aanmerking voor het vaccin.

Turkije heeft het aantal COVID-19-vaccinaties sterk opgevoerd. Vorige week werden meer dan 1 miljoen vaccins per dag toegediend, waardoor de hoop ontstond dat de economie en de toeristische sector weer zouden aantrekken.

Bron: Turkse media