Foto: Fatih Nurullah

Tijdens de laatste zitting van het proces over het seksueel misbruik van een 12-jarig kind, verwees Eyüp Fatih Şağban, die zichzelf voorstelde als de “Uşşaki Islamitische sekteleider Fatih Nurullah”, naar het 4de gerechtelijk pakket en eiste zijn vrijspraak.

Eyüp Fatih, leider van de Turkse islamistische sekte Ussaki, die een 12-jarig kind seksueel had misbruikt en zich voordeed als de “Uşşaki Islamitische Sekteleider Fatih Nurullah”, is veroordeeld tot 10 jaar en 5 maanden gevangenisstraf zonder vermindering.

Tijdens zijn laatste hoorzitting verwees de beklaagde naar het 4e justitiële pakket, dat naar verwachting aan het parlement zal worden voorgelegd.

Aangevende dat “sterke verdenking zal worden gezocht bij misdrijven van seksueel misbruik van kinderen” wanneer het desbetreffende pakket wordt ingevoerd, eiste beklaagde Ş. zijn vrijspraak.

‘Hij wordt vrijgesproken van twee aanklachten’

Na de laatste zitting van het proces heeft advocaat Mine Rana Kahramanoğlu onderstreept dat de uitspraak niet bevredigend is:

“De gedaagde heeft deze straf gekregen op beschuldiging van opeenvolgend seksueel misbruik. Maar we hebben verweer gevoerd tegen de aanklacht van ernstig seksueel misbruik; er was ook sprake van valse opsluiting. Hij sloot het kind op in een kamer. Het kind heeft hierover een verklaring afgelegd. Hij is echter vrijgesproken van deze twee aanklachten. Om deze reden was deze uitspraak niet wat wij hoopten.

“Omdat er geen straf is uitgesproken over deze twee aanklachten, gaan we tegen de uitspraak in beroep. Maar de verdachte is wel veroordeeld, terwijl hij momenteel is aangehouden. Het zal in mindering worden gebracht op zijn gevangenisstraf.

“Aan de andere kant verwees de beklaagde naar het vierde gerechtelijke pakket dat naar verwachting aan het parlement zal worden voorgelegd en zei hij dat het pakket goed nieuws was voor hem en ‘gekrenkte’ mensen zoals hij.

Hij zei dat hij zonder reden in de gevangenis had gezeten, dat hij in afwachting van zijn proces in een dergelijke zaak zou worden vrijgelaten en dat het goed nieuws was. Hij verklaarde dat hij dit verwachtte.

“Er is sprake van onterechte opsluiting. Het bestuur had deze uitspraak moeten doen; de uitspraak is een beetje overhaast gedaan. De advocaten van de tegenpartij hebben geen goede verdediging gevoerd; het was alsof ze hierop waren voorbereid. Wij hebben het slachtoffer onder deze druk verdedigd, maar deze uitspraak heeft ons niet tevreden gesteld.”

Wat is er gebeurd?

De oppositie nieuwswebsite Odatv meldde dat Fatih Nurullah, die een kind misbruikte, werd gearresteerd.

Nadien bleek uit enkele afgeluisterde telefoongesprekken dat er een gesprek was tussen Nurullah en de vader van het misbruikte kind.

In die opnames bekende Nurullah het misdrijf, vertelde hij vader F.A. gedeeltelijk wat hij had gedaan en probeerde hij hem over te halen zodat het incident in de doofpot kon worden gestopt.

In een tweede geluidsopname schreeuwt F.A. tegen Fatih Nurullah en vraagt hem: “Wat heb je met mijn kind gedaan?” Toen hij de misdaad bekende en gedeeltelijk vertelde wat hij had gedaan, raadde hij F.A. aan zijn kind te doden en het te vermommen als zelfmoord.

Bron: Turkse media

Islamitische sekteleider daagt de Turkse staat uit