De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens een persconferentie na een coördinatievergadering over het coronavirus in het Cankaya-paleis in Ankara, Turkije, op 18 maart.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat het afspelen van muziek in Turkije na middernacht verboden zal worden.

De Turkse president Erdogan zei over de maatregel: “Niet beledigend bedoeld, maar niemand heeft het recht om ’s nachts iemand te storen”.

De aankondiging, gedaan na een drie uur durende kabinetsvergadering in Ankara op maandag, leidde tot felle kritiek onder sommige gebruikers van sociale media, die de stap zagen als meer bewijs dat Erdoğan zijn islamitische waarden wilde opleggen aan de bevolking.

Die uitspraak komt de president op kritiek te staan; niet alleen vanuit de kunst- en muziekwereld, maar ook vanuit de oppositie.

Met de hashtag #kusurabakiyoruz, dat #wevindenhetwelbeledigend betekent, uiten veel Turken op sociale media hun ongenoegen.

Ook #sendennefretediyoruz (#wehatenjou) gaat rond op Twitter.

“Niet beledigend bedoeld, maar niemand heeft het recht om iemand ’s nachts te storen”, zei Erdoğan in een televisiecommentaar, zonder verder uit te wijden.

Hij sprak terwijl hij de plannen van de regering schetste om de uitgaansverboden voor de bevolking op te heffen die werden ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Erdoğan, die sinds 2018 per decreet regeert, heeft gezworen een nieuwe generatie van vromere Turken te creëren, islamitische scholen te openen om islamitische geestelijken op te leiden en de belastingen op alcohol en sigaretten sneller te verhogen dan het inflatiepercentage.

In april verbood zijn regering de verkoop van alcohol tijdens een strengere lockdown van de bevolking die was opgelegd om het coronavirus aan te pakken.

“We hebben vanaf het begin gezegd dat deze verboden ideologisch zijn,” zei Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP).

“Erdoğan; Als je gaat praten over verontrustend, dan is het land verontrust door jou. Wat ga je daar aan doen?”

Social media gebruikers zetten de hashtag #KUSURABAKIYORUZ op om hun woede te uiten over Erdoğan’s aankondiging.

Het was dinsdag het toptrending topic op Twitter in Turkije.

“Na 0:00 uur is er een muziekverbod in ons land. Ja, dit is Turkije. Ze proberen alles te blokkeren wat met kunst en cultuur te maken heeft! Ze nemen onze vrijheden één voor één weg,” zei Twitter-gebruiker Melike Günaydın.

Erdoğan, een voormalig burgemeester van Istanbul, zegt dat hij een vroom moslim is. Het Constitutioneel Hof verbood hem eind jaren negentig een ambt te bekleden omdat hij religie en politiek met elkaar vermengde.

In 2003 keerde hij terug als premier nadat zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) het jaar daarvoor de verkiezingen had gewonnen.

Op zondag bekritiseerde Erdoğan de trend onder sommige Turken om tot hun dertigste te wachten met trouwen. Hij riep vrouwen ook op om meer kinderen te krijgen, omdat ze volgens hem in de eerste plaats moeders moeten zijn.

Het alcoholverbod van april was ook het belangrijkste onderwerp geworden op de Turkse sociale media onder een hashtag die vertaald werd als “blijf van onze alcohol af”.

“Luister naar zijn woorden, leef in angst”, zei muzikant Murat Gençoğlu in de vroege uren van dinsdag op Twitter, waarbij hij een video linkte waarop hij om 1:27 uur ’s nachts heavy metal speelde via zijn muziekinstallatie.

Bron: Turkse media