Mabel Matiz

Het vooruitzicht dat Turkije volgend jaar aan het Eurovisiesongfestival deelneemt, heeft onder Turkse fans voor opwinding gezorgd nadat een hoge ambtenaar van de staatszender TRT had aangekondigd dat het land opnieuw aan de wedstrijd zou kunnen deelnemen.

Sinds het land in 2013 besloot zich uit het toernooi terug te trekken omdat de wijzigingen in het stemsysteem oneerlijk zouden zijn, hebben de Turkse fans de laatste acht edities de Eurovisiegeest niet kunnen voelen, maar ze hebben altijd hoop gehouden op de volgende show.

Elk jaar doken er geruchten op over een terugkeer van Turkije, maar uiteindelijk werden die geruchten de kop ingedrukt omdat de officials ze altijd weerlegden en bij hun beslissing bleven om niet terug te keren naar de zeer geliefde wedstrijd.

Echter, een korte verklaring van een TRT ambtenaar was genoeg om Eurovisie fans op te winden.

TRT General Manager İbrahim Eren kondigde aan dat ze actie hebben ondernomen met betrekking tot de deelname van Turkije aan Eurovisie.

“Een zeer goed persoon uit Noord-Europa is naar het management van Eurovisie gekomen. Ik denk dat [organisatie] dit jaar zeer succesvol was. Onze vrienden zijn gaan praten met de nieuwkomer,” zei Eren, eraan toevoegend dat hij niet weet waartoe de gesprekken zouden leiden.

De uitspraak van Eren ging viraal op sociale media en zorgde voor grote opwinding, vooral onder jongeren.

Veel gebruikers van sociale media waren het erover eens dat Edis of Mabel Matiz, de twee sterkste namen uit de Turkse popmuziek die de afgelopen jaren succes hebben geboekt, Turkije zouden moeten vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2022 dat in Italië zal plaatsvinden.

Turkije debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1975, maar had in de begindagen moeite om een respectabele positie in de competitie te bereiken en keerde meestal met de laagste scores naar huis terug.

De wedstrijd was ooit een nationale aangelegenheid voor Turkije omdat het een kans was om te laten zien hoe “Europees” Turken waren, hoewel de lage scores van de internationale jury’s vroeger tot grote teleurstelling bij de mensen leidden.

Maar met de invoering van de televoting in 1997 keerde het tij en behaalde Turkije zijn eerste top-drie plaats met de ritmische hit van Şebnem Paker, “Dinle”.

Na jaren van onvermoeibare inspanningen won Turkije de wedstrijd een keer in 2003 met Sertab Erener’s “Every Way That I Can”.

En het jaar daarop organiseerde Istanbul met succes het Eurovisiesongfestival 2004 met een recordaantal van 36 landen.

Nadat het land dankzij de stemmen van de in Europa wonende Turkse diaspora jarenlang op hoge posities had gestaan, besloot het op 14 december 2012 plotseling om zich uit de wedstrijd terug te trekken, tot teleurstelling van muziekliefhebbers.

Bron: Turkse media